lauantai 23. heinäkuuta 2016

Arkileipä



Vastaleivotun leivän tuoksu on parasta, mitä tiedän. Mielestäni jopa parempaa kuin pullan tuoksu. Pakastimessa on aina arkileipää, jotka leivon pieniksi leipäsiksi. Jos leipä maistuu paljon, pieni leipä riittää kahdeksi päiväksi. Valmista taikina ja anna leipien kohota vasta pellillä ennen paistamista. Taikinaa on helppo muunnella, jos haluaa käyttää taikinassa vaikkapa gluteenitonta mysliä tai porkkanaraastetta. Jauhoseosta on riittävästi, kun taikina irtoaa helposti kulhosta. 

(4 leipää)
Tarvitset:
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl psylliumia
3/4 - 1  tl suolaa
1 rkl hunajaa
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2 rlk auringonkukan siemeniä
2 rlk chiansiemeniä
1/2 dl gluteenitonta kauraa
½ dl tattarileseitä
n. 5,5 dl tummaa tai vaaleaa jauhoseosta (Kuvan leivät ovat leivottu Finaxin valmisteella)


Sekoita hiiva lämpimään veteen, lisää joukkoon psyllium ja anna turvota pari minuuttia. Lisää joukkoon suola, hunaja, pellavansiemenrouhe,siemenet, leseet ja hiutaleet. Lisää jauhoseos ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhosta. 

Leivo leivät ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle pellille. Leikkaa koristeviillot leipien pintaan ja anna leivän kohota liinan alla noin puoli tuntia.  Paista leipää 225-asteissa uunissa noin 20 min. Leipä on kypsää, kun kopauttaessa pohjaa kuuluu kumea "kopsaus".  Levitä pullasudilla hieman vettä paistetun pinnalle ja peitä leivät liinalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.