Siirry pääsisältöön

Pihalla kukoistaa

Orvokkiruukkuja ja laatikoita on piha täynnä. Tämä ruukku roikkuu perinneaidanpätkässä. 

Kevään taimiprojekti vei pikkusormeni ja ehkä koko käden. Muistan, kuinka edesmennyt äitini kasvatti keväisin taimia takkahuoneen ikkunalaudoilla. Taimet istutettiin kesän tullessa mökille kasvimaalle ja kasvihuoneeseen. Kesäisin kitkin kasvimaata paarmoja hätistellen. Kolme vanhempaa sisartani olivat jo ajat sitten muuttaneet pois kotoa. Äitikään ei pieneen kasvimaahan tyytynyt. Kasvihuoneessa kasvoivat tomaatit joka vuosi ja kasvimaan takana kymmenen metriä pitkä vadelmapenkki. Marjapensaita ja omenapuita oli  myös vanha pihamaa täynnä.

Pihamaalla oli myös iso perunamaa. Joka syksy sadonkorjuu työllistä yhdeksi viikonlopuksi koko perheen. Vanhempani olivat syntyneet 30-luvulla ja perunoilla oli  pula-ajan nähneille symbolinen merkitys. Pidettiin koko perhe ruuansyrjässä kiinni, vaikka puutetta ei kellään ruuasta ollut.  Muistan ajatelleeni, etten ikinä kasvata mitään yhtään missään. Syksyisin myös sienestettiin ja marjastettiin maalla. Hyvä niin, sillä pidän siitä vieläkin.

Miehelläni on vähän samankaltaisia kokemuksia, tosin laajemmassa mittakaavassa. Hän on kasvanut maito- ja marjatilalla Puumalassa. Toisinpa kävi. Viime vuonna vähän kokeilimme taimien kasvattamista, mutta tänä vuonna mopo karkasi kokonaan käsistämme. Tai jos rehellinen olen, mopo lähti minulta. Puoliso tyytyi seuraamaan hymähdelleen touhujani, sillä työhuoneeseen ei oikein edes mahtunut sisään. Joka puolella kasvoi jotain.

Orvokkeja on ihan joka väriä. Käytän kukkia koristeena leivonnassa.





Viljelylaatikoiden asukkaita.

Meidän piti laittaa vain viljelylaatikoita pystyyn takaterassin seinustaa vasten. No, kyllä siellä sellainenkin on. Kolmessa kerroksessa kasvaa tällä hetkellä orvokkeja, persiljaa, sitruunamelissaa, minttua, ruohosipulia, timjamia, salaattia, pinaattia, basilikaa ja oreganoa. Veikkaan, että laatikkoja on lisää ensi vuonna. Säästää tilaa aika lailla, kun nostaa laatikot pystyyn.  Mutta pihalla on myös perinteisiä viljelylaatikoita, joissa kasvaa perunaa, sipulia, kehäkukkia, ruiskaunokkeja, herneitä ja kasapäin yrttejä.




Orvokkeja kasvaa kaikissa väreissä ja jokapuolella. Kasvatin köynnöskrassia varmaan sata taimea. Yläkerran parvelleeen laatikoista köynös alkaa valua pikkuhiljaa alaspäin. Olen useana vuotena kuivannut syötäviä kukkia ja käyttänyt talven aikana kakkujen ja leivonnaisten koristeena. Niin teen tänäkin vuonna. Näistä orvokeista johtuen koristelen usein kakkuja kukilla. Kartan kaikkea keinotekoista, myös väriaineita.






Kasvihuone meille ilmestyi hetken päähän piston seurauksena. Yhdellä kauppareissulla ollessani bongasin Lidilstä aika edullisen kasvihuoneen. Epäilin kestävyyttä ja aivan turhaan. Hyvä kasvihuone se on ollut. Kesti hyvin pystyssä myrskyssäkin eilen. Siellä kasvavat tomaatit, paprikat, chilit, kurkut, kurpitsat, pavut, vesimeloni sekä joitain yrttejä. On ollut kivaa seurata taimien kasvamista, ja jo alkanutta kukintaa.

Luonnon omat kiinnityssysteemit ovat ihmeellisiä. <3

Tomaatit on pian siirrettävä lattialle kasvamaan.

Vesimeloni kasvaa oikealla, saa nähdä tuleeko satoa. 

Chilit ja paprikat sulassa sovussa.

Lehtikaalia on jo käytetty ruuanlaitossa. Herkullista. :)

Kurpitsa on jo kukassa. 

Papuja kasvaa kahdenlaisia, en enää muista kumpi oli kumpaa. Asia selvinnee ennen syksyä. :)


Takaterassilla tulee usein juotua kahvit. Värejä meillä on paljon ulkona sekä alakerrassa. Kunhan köynökset kasvavat (muraatit, mustasilmäsusannat sekä krassit) aita muuttuu vihreäksi. 








Kommentit

  1. Ihanan rehevän näköistä.
    Hyvää viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi. :) Mukavaa viikonloppua sinullekin.

      Poista
  2. Ihanan kokoinen terassi ja mitkä istutukset! Ihanaa perjantaita sinne!

    VastaaPoista
  3. Ihanat Orvokit!
    Sinullehan kasvaa siellä vaikka mitä kivaa!
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Hulluus se on tämäkin. ;D Sinulle myös aivan ihanaa viikonvaihdetta.

      Poista
  4. Aivan mahtavaa touhua ja Orvokit ovat ehdottomia lemppareita pihakukista. :) Kivaa viikonloppua Tiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia <3 Vietä sinäkin rentouttava viikonloppu.

      Poista
  5. Onpas siellä jo kasvua paljonkin näkyvissä...omat puutarhatouhut hieman myöhästyivät tänä vuonna kiireiden vuoksi, mutta kyllä sieltä kaikenlaista pitäisi tulla. Lehtikaalia minäkin laitoin, tosin ensimmäistä kertaa! Kaunista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli. Ihanaa viikonloppua myös sinulle. <3 Puutarhan hoito on näköjään harrastus, jota arvostaa vuosi vuodelta vain enemmän. Lehtikaali on muuten meilläkin kokeilussa ihan ensimmäistä kertaa.

      Poista
  6. Kaikenlaisia ihanuuksia sinulla siellä kasvaa. Meillä on tänä vuonna rakennettu kasvihuone ja sielläkin kasvaa jo tomaatteja, chiliä, salaatteja ja yrttejä. Ensi vuodeksi on jo suunnitteilla kurkkua ja paljon muuta kun päästään ajoissa keväällä aloittamaan kylvöt.
    Mukavaa maanantaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Kuulostaapa kivalta teidänkin suunnitelmat. Multatouhut puutarhassa ja kasvihuoneella ovat kyllä parasta mitä tiedän. Mukavaa uutta viikkoa sinullekin.

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…