Siirry pääsisältöön

Tertti - kulinaristin keidas Mikkelissä



Eilen ajoin esikoistyttären luo Savoon ja samalla reissuilla poikkesin Tertissä. Rakastan tuota vanhaa kartanoa sekä ulkonän että alueen makuelämyksien vuoksi. Vanha vaaleanpunainen päärakennus hivelee aina silmää ja estettikko ei voi olla ihastematta ikkunoita, koristeleikkuksia sekä kartanon puutarhaa. Opastetulle puutarhakierrokselle taisi mielestäni päästä sunnuntai-iltapäivisin mukaan. Suosittelen. 



Ruoka Tertissä onkin sitten ihan oma lukunsa. Se vain pitää kokea. Kartanon kesäpöytä on katettuna heinäkuussa joka päivä. Kahvilasta löytyy pienempään nälkään monenlaista herkkua. 


Kahvilan herkkuja - ja sieltä löytyy myös gluteenittomia tuotteita

Alueella toimii erilaisia kesäpuoteja. Tallipuoti myy sisustukseen ja ruokaan liittyviä tuotteita. Muotipuoti oli iloinen yllätys - kahdessa kerroksessa italialaista ja ranskalaista muotia. Vaatteissa ja asusteissa oli valinnanvaraa. Tällainen keski-ikäinen täti-ihminen sekosi hetkeksi. ;)   Retrovajasta löytyi historian siipien havinaa sisustustuotteiden ja vaatteiden muodossa. 

 
Kuvia muotipuodista


Yllä retrovajan ihanuuksia.

Kommentit

  1. Aivan ihanan näköinen paikka ja ah marenkia, kermavaahtoa ja mansikoita, ihanaa. Kiitos vinkistä ja vinkkaan ystävälle joilla kesäpaikka siellä. Kivaa loppuviikkoa Tiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tertin kartano on aivan ihana paikka. Isännän kanssa on joskus mennään tuonne yöpymään. Hääpäivänä olisi ihan napakymppikohde. :) Kivaa lomaa Tiia. Pääsitte jo onneksi matkaan. <3

      Poista
  2. Ihana paikka ja viime kesänä Kolille mentäessä siellä sain vihdoin mieheni pysähtymään, koska ymmärsi, että juttua tulee blogiin:) Mahtavia pioneja oli joka puolella ja muutenkin sellainen mesta, jossa meikäläinen viihtyis. Kahvilla käytiin kera pullien, muttei syöty ruokaa, mutta maistui sekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pysähdyksen arvoinen paikka. Kesällä siellä on parkkipaikka aina täynnä. Enkä yhtään ihmettele miksi. Todella toimiva konsepti ja hienoa on etenkin se, miten paljon ravintolaan ja kahvilaan on panostettu. Miljöö on ihan oma lukunsa. Historian siipien havina on käsinkosketeltavaa tuollaisessa paikassa.

      Poista
  3. Oi mitä kuvia. Kivannäköinen paikka.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…