Siirry pääsisältöön

Hyvää Runebergin päivää!



Eilen leivoin myös Runebergin muffinsseja Kinuskissan ohjeella. Kotiraatimme päätyi kuitenkin siihen lopputulokseen, että laskias-runebergit maistuvat paremmilta. Johtuen ehkä tuosta kermavaahdosta...Nam...

Lisäsin manteliesanssia taikinaan, kun sitä joulun jälkeen kaapissa sattuu olemaan. Mutta pakollinen ainesosa se ei ole. Jos syöjiä on enemmän, tee suoraan kaksinkertainen annos. Nämä leivonnaiset katoavat nopeasti parempiin suihin. 

8 kpl

Taikina:
50 g mantelilastuja
1 ¼ dl mantelijauhetta
1 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
1 ½ tl piparkakkumaustetta
1 ½ tl kardemummaa
1 ½ tl vaniljasokeria
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 munaa
1 dl kuohukermaa
(4 tippaa manteliesanssia)

Kostutus:
1 ¼ dl vettä
1 ¼ rkl sokeria
3 rkl  mantelilikööriä tai sitruunamehua

Pinnalle ja väliin
150 g vadelmahilloa
2 dl kuohukermaa+vaniljasokeria +ripaus sokeriaa kermavaahtoa varten

Yhdistä kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita munat joukkoon yksitellen. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen kerman kanssa, lisää manteliesanssi. (jos käytät esanssia ylipäätään taikinassa)

Levitä leivinpaperin päälle pellille. Paista 12 min 200-asteisessa uunissa.

Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon 
mantelilikööri tai sitruunamehu. Levitä seosta pullasudilla  taikinalevyn  päälle, niin että leivonnainen kostuu reilusti.

Leikkaa vaikka viinilasin avulla taikinalevystä ympyröitä. Tarvitset kaksi ympyrää per leivos.

 Pursota väliin ja päälle  vadelmahilloa ja kermavaahtoa.

Kommentit

  1. Hei ! Herkullisen näköinen kyllä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari. Nämä ovat kyllä herkullisia leivonnaisia.

      Poista
  2. Kyllä tuollaiset herkut maistuisivat täälläkin. Itse tein testailuja tänään keittiössä, banaani ja raakasuklaa sopivat kivasti leivonnaisten mauiksi.
    Mukavaa sunnuntaita ja Runebergin päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa Outi hyvältä banaanin ja raakasuklaan liitto. Olen hulluna suklaaseen. Varmaan kaikki ovat. ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…