Siirry pääsisältöön

Myslileipä


Leivoin eilen leipiä pakastimeen ensi viikkoa varten. Myslileipä on kuohkeaa ja pehmeää ja maultaan niin herkullista. Valmiin myslin tilalla voi käyttää myös gluteenittomia kaurahiutaleita ja erilaisia siemeniä. Pyrin välttämään lisäaineita ruokavaliossani ja siksi leivon leivät itse.

(1,5 l vuoka)

Tarvitset:

30 g margariinia tai ruokaöljyä
2 tl hunajaa/siirappia
4 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 - 1 tl suolaa (oman makusi mukaan)
7 dl gluteenitonta jauhoseosta 
3 dl gluteenitonta mysliä 

Sulata margariini ja lisää se kädenlämpöisen veden sekaan. Murusta hiiva kulhoon ja kaada joukkoon vesi-margariini/ruokaöljyseos. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Lisää jauhot ja suola. Vatkaa käsin tai koneella n. 5 min.

Kaada mysli taikinan sekaan ja sekoita varovasti.

Voitele leipävuoka ja kaada taikina vuokaan. Anna leivän kohota noin 30 min.

Voitele leipä vedellä ja ripottele pinnalle mysliä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 min. 



Kommentit

  1. Voi voi ja lämmin leipä, näyttääpä kyllä herkulta!
    Ihanaa sunnuntaita Tiina <3

    VastaaPoista
  2. Nam! Mulla on kaapissa aina jyttejauhoja. Voisko tän tehdä niistä? Tai siis varmasti voi, mutta mitä luulet, tuleeko yhtä hyvää? Vai minkälainen se on se jauhoseos, jota itse käytät? Onko ihan sillä nimellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tehdä. Lisää taikinaan vettä lisää, jos tulee liian tiukkaa taikinaa. Mitä löysempi taikina, sitä kuohkeampi leipä. Jos paiston jälkeen pintä tuntuu kovalta siihenkin on kikka kolmonen, kääräisen leivän kostutettuun keittiöpyyhkeeseen hetkeksi.
      Yleensä sekoitan erilaisia jauhoseoksia taikinaan. Tuossa myslileivässä taitaa olla niin jytteä, kaurajauhoja sekä rouheista jauhoseosta (virtasalmen viljatuote)

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…