Gluteenittomat kaurarieskat


Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna käyttäen. Anna kohota n. 15 minuuttia huoneenlämmössä. Laita pelti sitten kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Anna rieskojen kohota ja paistua kauniin ruskeiksi.

HUOM!  Jauhojen menekki riippuu mm. valmistajasta. Ohjeen määrät ovat siten suuntaa antavia. Koska rieskataikina on pehmeää, on varminta laittaa kevyesti kohonneet leivät kylmään uuniin. Tällöin ei tarvitse siirrellä rieskoja kesken kaiken, eikä pelätä rieskan lässähtämistä.


Kommentit

  1. Aivan ihanan näköinen rieska. Tykkään muutenkin rieskoista, koen, että ne ovat "kevyempiä" kuin leipä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Suositut tekstit