Siirry pääsisältöön

Gluteeniton aura-päärynäpiirakka



Paistoin pitkästä aikaa aura-päärynäpiirakkaa. Moni saataa vierastaa kyseistä makuyhdistelmää.  Ja ihan suotta, sillä makea päärynä ja suolainen aura muodostavat täydellisen liiton. 

Jos et pidä pekaanipähkinöistä tai olet niille allerginen, jätä pähkinät pois. Aura-päärynäherkku on meillä ollut lähestyvän joulun ajan ruokaa. Jostain kummallisesta syystä piirakkaa ei tule ikinä paistettua kesällä. 


Pohja:

5 dl vaaleaa jauhoseosta esim. Jytte
2 dl mantelijauhetta
1/2 tl suolaa
120 g voita
2 kpl keltuaisia
0,5 dl kuohu- tai ruokakermaa


Täyte:

3 kpl kananmunia
4 dl kuohu- tai ruokakermaa
4 dl kermajuustoa raastettuna
150 g sinihomejuustoa murustettuna
3 kpl kypsiä päärynöitä
(pekaanipähkinöitä)


Tee näin:

Mitta vaalea jauhoseos, mantelijauhe ja suola kulhoon. Paloittele 

sekaan pehmennyt voi. Nypi muruseokseksi. Lisää joukkoon keltuaiset

ja kerma. Sekoita taikina tasaiseksi ja nosta jääkaappiin tekeytymään

noin puolen tunnin ajaksi. 

Painele taikina leivinpaperilla vuoratun uunivuoan pohjalle ja 

reunoille. (koko noin 25*35)

Paista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 min. 

Sekoita kulhossa kananmunat, kerma, juustoraaste ja sinihomejuusto.

Pese ja leikkaa päärynät ohuiksi viipaleiksi. 

Kaada kerma-juustoseos pohjan päälle Leivitä päälle päärynäviipaleita.

Jos haluat voit ripotella pekaanipähköitä piirakan päälle. 

Paista piirakkaa 200-asteessa noin 30 min tai kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua.

Kommentit

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…