maanantai 21. marraskuuta 2016

Maidottomat ja gluteenittomat kaurapuustit


Pullan makuun ja tuoksuun liittyy muistoja. Kun lapset olivat pieniä leivoin pullia usein. Talvisin pulkkamäki päättyi usein herkkuhetkeen tuoreilla pullilla ja kuumalla kaakaolla. 

 Pullareseptini muokkaantui vuosien varrella. Ensimmäisen yritelmäni gluteenittomista pullista olivat aika hirveitä joskus 90-luvulla. Onneksi sekä kaupoissa jauhovalikoima on tänä päivänä ihan toisenlainen ja ehkäpä minäkin vähän kehityin gluteenittomana leipurina. 

Gluteenittomat pullat voivat olla superherkullisia ja ne voi valmistaa myös ilman valmista gluteenitonta pullajauhoseosta.
Kanelipulla on klassikko, mutta pullan täytteitä on monelaisia. 

Ajattelin blogiini lisätä ainakin pari vähän eri tavalla täytettyä pullaa.  Tässä niistä ensimmäinen - kaurapuustit. Joskus kyselin toiveita blogini suhteen ja silloin ainakin tuli esiin lapsiperheelle sopivat reseptit. 

 Ilokseni huomasin Kodin kuvalehden gluteenittomasta erikoisnumerosta pullareseptin, mikä näytti kovin paljon samanlaiselta kuin omani. Tämä taikina tosin on myös maidoton. 

Pullataikina:

2,5 dl mantelimaitoa
25 g tuorehiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
75 g kasvimargariinia
1,5 dl mantelijauhoa
1,5 tl ksantaania
4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)

Kauratäyte:

3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna

Päälle:
rikkivatkattu kananmuna voiteluun
raesokeria

Sekoita hiiva ja psylliun kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.

Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Sekoita ksantaani mantelijauhoon ja lisää se ja puolet jauhoseoksesta maitoon. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella muutama minuutti Lisää loput jauhot ja vatkaa käsin muutama minutti.

Mittaa täyte aineet pieneen kattilaan ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Seosta ei tarvitse keitää tämän pidempään. Jäähdytä hieman, ei nyt kylmäksi asti. Mutta sellaiseksi, että pystyt käsittelemään taikinaa leipoessasi. 

Leivo taikina pulliksi kohottamatta. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja kauli isoksi, suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä kauratäyte pullataikinalevyn päälle. Kääri levy rullaksi.

Leikkaa rullasta joko reilun kahden sentin levyisiä paloja ja nosta pullavuokiin. Anna pullien kohota liinan alla noin 30 min. Laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen. 

Voitele pullat kananmunalla ja koristele raesokerilla. Paista uunin keskilämmössä 10-15 min.

1 kommentti:

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.