Siirry pääsisältöön

Herkulliset soijarouhepihvit





Tytär ryhtyi yllättäin melkein vegaaniksi. Kasvisten lisäksi maitotuotteet ja kanamuna vielä ovat ruokavaliossa mukaana. Tämäpä teki elämäni mielenkiintoiseksi. Olen päätäni raapinut useina päivinä ja laskenut ruokien ravintoarvoja. Hänellä diagnosoitiin juuri keliakiakin, joten ruokaremppaa on meillä tehty todenteolla. Onneksi viljattomuus ei ole uutta, eikä kotikeittiömme siitä säikähtänyt. Suurin huoleni on, ettei teini menettäisi enää yhtään painoaan. 

Päätin kokeilla ensimmäistä kertaa soijapihvien valmistusta. Pihvit toimivat hyvin hampurilaissämpylän välissä. Reseptin sämpylöihin löydät vaikkapa tästä



1 dl tummaa soijarouhetta 

2 dl vettä 

3/4 kasvisliemikuutiosta 

1 sipuli silputtuna 

1 murskattu valkosipulinkynsi 

1 muna 

5 rkl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Jytteä) 

2 rkl perunajauhoja 

1 rkl soijakastiketta 

0,5-1 tl suolaa 

0,5 tl rouhittua mustapippuria 

(yrttejä oman makusi mukaan)


Valmista kasvisliemi. Anna liemen jäähtyä. Kuullota sillä välin ruokaöljytilkassa sipuli. Anna sipulisilpun jäähtyä.

Sekoita soijarouhe ja kasvisliemi keskenään. Anna seoksen  turvota 15 min. Sekoita kaikki muut aineet soijaseokseen. Muotoile seokseta pihvejä ja paista pannulla ruokaöljyssä kummaltakin puolelta. 

Kommentit

  1. Kylläpä näyttääkin herkullisilta. Minulle soija on myös tuttu ruoissa. Aina kun töissä muilla on possua ruokana, tulee minulle jotain soijasta valmistettua vastiketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi. Sitten sinä oletkin ammattilainen. Osaatko vinkata hyviä soijaruokia. Olen oikesti hieman pulassa teinin kanssa. Tyttö menetti painoa aika lailla viljaoireiden takia ja nyt vegeily saa äidin harmaantumaan nopesti. :/

      Poista
  2. Jos pihvien piti olla vegaanisia, niin munaa ei silloin kuuluisi käyttää :)

    VastaaPoista
  3. Teini syö onneksi vielä kananmunaa. Hieman on termit itsellä sekaisin. Kiitos huomiosta. :) Ihanaa sunnuntaita sinulle. <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…