Siirry pääsisältöön

Retrolihapiirakkaa

Koska me nelikymppiset naiset olemme jo retroja, ajattelin tehdä tänään peltilihapiirakkaa. Some, internet ja lehdet ovat olleet viime viikkoina pullollaan retrolihapiirakan ohjeita. Juuri sen voitaikinaisen lihapiirakan, jota äiti paistoi pellillisen uunissa 80-luvulla. Tämä ohje on gluteeniton ja saa lisäpotkua chili-paprika creme bonjour cuisine-purkista.

Chilinen retrolihapiirakka (pellillinen)

Pohja:
250 g margariinia
2 dl maitoa
2 dl kermaa
n. 8 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 muna
1 tl leivinjauhetta

Mittaa jauhot kulhoon ja lisää leivinjauhe. Nypi pehmeä margariini ja jauhot keskenään seokseksi. Lisää muna, maito ja kertma. Sekoita tasaiseksi, Anna taikina kovettua jääkaapissa 2 tuntia.

Täyte:
500g jauhelihaa
2 isoa sipulia
4 kovaksi keitettyä munaa
2-3 dl riisiä
1 prk creme bonjour cuisine chili-paprika
pippurisekoitusta
suolaa

kanamuna, rikki vatkattu voiteluun

Keitä kananmunat ja riisi kypsäksi. Kuori kovaksi keitetyt kananmunat ja silppua pieneksi esim. haarukalla tai munasilppurilla. Kaada vesi pois riiseistä. Ruskista sipulit ja jauheliha. Mausta jauheliha pippurilla, suolalla ja muilla mausteilla. Sekoita keskenään kananmunat, riisi, sipulit, jauheliha ja creme bonjour cuisine. Tarkista maku. 


Jaa taikina kahteen osaan, kaulitse molemmat osat pullapeltiin sopivaksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Siirrä toinen levy leivinpaperilla päällystetylle pellille, painele ja paikkaa sormin tasaiseksi, käytä tarvittaessa vettä apuna. Levitä täyte päälle ja toinen taikinalevy kanneksi. Sulje reunat nipistämällä, käytä tarvittaessa vettä apuna. Huom. taikinan käsittelyä helpottaa jos kaulit taikinan kahden leivinpaperin välissä. Meillä on keittiössä niin kuuma, kiitos takanlämmityksen, että taikina lämpeni nopeasti.
Voitele kanamunaseoksella. (Ripottelin pinnalle seesaminsiemeniä ja pistelin haarukalla sinne tänne reikiä.)
Paista 200 ºC uunin keskitasolla kullanruskeaksi n. 40 min.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…