Siirry pääsisältöön

Burgundipata

Joskus on mukava hemmotella perhettään hyvällä ruualla. Usein ruoka on arkiruokaa, mutta viikonloppuisin satsaan ruokaan enemmän.  Budgundipata on oikeastaan talven suosikkeja.
Lihapadan kaveriksi sopii keitetty riisi tai kukkakaalipyre. Haudutan pataa vähintään 3 tuntia, jos vain on aikaa niin enemmän.

Burgundipata

1 kilo naudan/hirven lihaa
3/4 pulloa punaviiniä
5 rlk voita
170 g pekonia
3 rlk jauhoja suurustamiseen
3 porkkanaa
3 laakerinlehteä
2 pientä sipulia
15 hillosipulia
200g herkkusieniä
pippurisekoitusta
merisuolaa
lihaliemikuutio
tuoretta timjamia
tuoretta persiljaa
3 valkosipulin kynttä
1/2 dl tomaattipyrettä
(vettä)

Pilko liha pieniksi kuutioiksi, 3 x 3 cm, kaada lihojen päälle 1/2 pulloa punaviiniä ja jätä yöksi marinoitumaan,

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Kuori ja pilko sienet, porkkanat, sipulit. Nosta liha n tuntia ennen paistamista lämpenemään. Kuivaa lihakuutioit. Kuumenna pannu, paista pekonit. Kuivaa pannu. lisää voi ja paista lihat pienissä erissä. Sirottele päälle vehnäjauho. Nosta lihat ja pekonit pataan, nosta sekaan porkkanat, sipulit ja mausteet. (Paitsi persiljaa) Kaada sekaan marinointiliemi sekä desi viiniä. Murustele sekaan lihaliemikuutio.Nosta pata uuniin, anna hautua siellä 30 min. Laske lämpötila 100-150 asteeseen ja anna padan hautua siellä 3-4 tuntia. Lisää tarvittaessa pataan vettä ja sekoita paistamisen aikana.

Paista pilkotut herkkusienet ja lisää pataan. Lisää myös persilja. Anna hautua vielä vähintään 15 min. T


Tarjoile pata keitetyn riisin, perunamuusin tai  kukkakaalipyreen kanssa. Kukkakaalipyreen ohjeen löydät vaikkapa täältä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…