keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Gluteenitonta hapanleipää



Teinillä kolottaa ruisleipähammasta, sillä hänelläkin ovat gluteenia sisältävät tuotteet kiellettyjen listalla.  
 Ruisleipätuskaan leivoin hapanleipäsiä. Eivät nämä ruisleipää ole, mutta erehdyttävästi näyttävät ja maistuvat samalta. Jos pidät kuminan mausta, lisää taikinaan kuminaa. Mutta jos et, niin jätä kumina pois. 
Jos sinulla ei ole valmista taikinajuurta, ohje sen tekemiseen löytyy postauksen alta. Taikinajuuren voit tehdä gluteenittomista hapanleipäviipaleista tai hapanleipäkorpuista. Jätä taikinasta nyrkinkokoinen pala rasiaan pakastettuna odottamaan seuraavaa leivontakertaa. Aloita siis leipominen juuren valmistamisesta. Onnea matkaan! Nämä ovat lisäaineettomia ja gluteenittomia superherkkuja.  
Tarvitset:
1½ l vettä 
juuri edellisestä taikinasta tai ks. alle
7 dl karkeaa tattarijauhoa 
3 rkl psylliumia 
0,5 dl pellavansiemenrouhetta 
1 rlk merisuolaa 
(1 rlk kuminaa)
2,5 dl täysjyväriisijauhoa 
2 dl TEFF-jauhoa 


Tee näin:

Mittaa kulhoon vesi, tattarijauhot ja juuri. Peitä astia puhtaalla liinalla tai kannella, mutta älä sulje kantta tiiviisti. Anna vellin hapantua ½–1 vuorokauden ajan. Sekoittaessa valmiista juurivellistä nousee kuplia. 

Sekoita loput ainekset keskenään ja lisää seos taikinaan vähän kerrallaan. Taikina jää ensin hyvin löysäksi, mutta kiinteytyy psylliumin turvotessa. Kohota taikinaa vähintään pari tuntia. Pidempikään kohotus ei haittaa. 
Levitä taikina jauhotetuin käsin leivonta-alustalle n.1-1,5 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota esim. juomalasilla tai pyöreällä muotilla taikinasta reissumiesmäisiä leipiä. Muista ottaa ”nyrkin kokoinen” juuri pakastimeen seuraavaa leivontakertaa varten. Taikinajuuri paranee aina leipomiskerran jälkeen. 
Anna leipästen kohota ennen paistamista puolisen tuntia. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
 Gluteenittomat leivät kuivuvat nopeasti, josta pakasta leivät annospusseissa ja lämmitä tarvittava määrä. 



Leivän juuri
noin 40 g hapatettua leipää (esim. gluteeniton hapankorppu tai hapanleipäviipaleita)
4,5 dl haaleaa vettä
5 g tuorehiivaa
1 dl täysjyväriisijauhoa
1 dl tummaa täysjyvä TEFF-jauhoa 
Murenna leipä tai korput kulhoon, lisää vesi. Lisää hiiva ja jauhot sekä sekoita seos tasaiseksi. Peitä kulho keittiöpyyhkeellä ja laita juuri tekeytymään lämpimään ja vedottomaan paikkaan 1 - 2 vrk:n ajaksi. Keittiössä ovellinen kaappi on hyvä paikka juuren valmistukseen. Tai lämmin ja vedoton tila. Sekoita taikinaa muutamia kertoja tekeymymisen aikana. Seoksesta alkaa nousta hapahko tuoksu, mikä kertoo juuren kehittymisestä. 

6 kommenttia:

  1. Heti leipäset nähtyäni alkoi tekemään mieli vähän lisukkeeksi teetä, ja oltermannia :D Eli herkulliselta näyttää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oltermanni on myös minun lempparini. :) Kiitos Outi kommentistasi. <3

      Poista
  2. Eikä...miten ihanan näköisiä leipäsiä. Iloa viikonloppuusi

    VastaaPoista
  3. Mistähän sais noita gluteenittomia hapankorppuja??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin täältä. http://www.eilamari.fi/index.php?cat=8&
      Prisman hyllyssä oli myös muistaakseni tattarikorppuja, valkosipulilla ja ilman.

      Poista

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.