Siirry pääsisältöön

Toscanalainen papukeitto


Kävin katsomaassa elokuvan Inferno ja ihastelin lempparikaupunkiani Firenzeä. Leffaa suosittelen lämpimästi. ;)

Toscanassa ruoka ja viini ovat erinomaisia ja joitain reseptejä reissuilta on opeteltu tekemään kotonakin. Yksi niistä on toscanalainen papukeitto.  


4 dl kuivattuja valkoisia papuja
vettä  liotukseen
2 rkl oliiviöljyä
2 porkkanaa
pari lehtisellerin vartta
300 g kurttukaalia
150 g lehtikaalia
1 tlk säilöttyjä tomaatteja
pala purjoa
2 murskattua valkosipulinkynttä
5 dl vettä tai lihalientä
suolaa, mustapippuria
1/2 - 1 tl timjamia
kourallinen mustia kivettömiä oliiveja
oliiviöljyä

Liota papuja runsaassa kylmässä vedessä 8–10 tuntia.

Kaada liotusvesi pois ja keitä papuja suolalla maustetussa
vedessä noin tunti. Valuta kypsät pavut.

Voit soseuttaa osan pavuista pieneen tilkkaan keitinvettä, jos haluat ruoasta muhennosmaista.

Leikkaa porkkanat viipaleiksi, selleri kuutioiksi, kaali suikaleiksi ja purjo renkaiksi.

Kuumenna oliiviöljy padassa tai kattilassa ja lisää kasvikset tomaattisäilykettä ja purjoa lukuun ottamatta. Kuullota viitisen minuuttia.

Lisää säilötyt tomaatit, pavut ja vettä tai lihalientä. Mausta
maun mukaan suolalla, pippurilla ja timjamilla. Hauduta
ruokaa kannen alla puolisen tuntia.

Lisää kypsymisen loppupuolella purjo. Tarkista maku. Lisää keittoon mustia oliiveja ja valuta lopuksi pinnalle runsasti oliiviöljyä. 


Kommentit

  1. Pavut ovat mieheni suurta herkkua. Papuja ei tule kovin usein tehtyä meillä, kun tytär on niille kovasti allerginen. Otin tämän reseptin nyt talteen, koska tykkään välillä hemmotella miestä ruoalla ja luulen, että tästä keitosta hän pitäisi kovasti.
    Ihanaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…