Siirry pääsisältöön

Toscakakku - A swedish almond cake


 Toscakakku on helppotekoinen ja herkullinen leivonnainen. Manteleiden sijaan voi toki käyttää myös erilaisia pähkinöitä, jos haluaa kakkuun vaihtelevuutta. Tämä kakku on kuitenkin ihan perinteinen. Käytin jauhoseoksena sekä Semperin että Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta, koska näin tulee mielestäni paras koostumus kakkupohjaan. (50% - 50%)


8 - 10 annosta

Pohja:

2 munaa

1 ½ dl sokeria 

2 dl vaaleaa jauhoseosta 

1 tl leivinjauhetta 

1 rkl kuohukermaa tai maitoa 

100 g sulatettua voita tai margariinia 


Pinnalle:

100 g voita tai margariinia

1 dl sokeria 

100 g mantelilastuja 

2 rkl vaaleaa jauhoseosta 

2 rkl kuohukermaa tai maitoa 


Valmistus:

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kuohukerma tai maito, sekä sulatettu voi tai margariini.

Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan tai piirasvuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm.

Paista pohjaa 200-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 15-20  minuuttia. Mittaa kasariin voi tai margariini, sokeri, mantelilastut, gluteeniton jauhoseos ja kuohukerma tai maito. Kiehauta miedolla lämmöllä ja levitä piiraspohjan päälle.

Paista 200-asteessa uunin keskiritilätasolla, kunnes pinta on kauniin värinen.



Tosca cake is a popular both in Sweden and Finland. It is a buttery sponge cake topped with a thin layer of brittle, caramelized almond, sugar and butter mixture.



A swedish almond cake - A tosca cake


(8 - 10 portions)



2 large eggs

150 ml sugar
200 ml glutenfree all-purpose flour
1 tsp baking powder
100 ml milk or whipping cream
100 g butter, melted and cooled

Tosca topping:
100 g butter
100 g almond slices
100 ml sugar
2 Tbsp whipping/double cream
2 Tbsp gluten free all-purpose flour 

First make the sponge cake: whisk eggs and sugar until thick, pale and creamy. Mix dry ingredients, then fold gently with milk and melted butter to the egg mousse.

Pour the batter into a buttered and lined 24 cm springform tin. Bake in a pre-heated 200 C/400 F oven for 20 minutes.

Mix the tosca topping ingredients in a small saucepan and bring to the boil. Spoon onto the half-baked cake.
Bake in a 200 C oven for another 10 minutes, until the topping is lovely golden colour and cooked.





Kommentit

  1. Aivan ihanan näköinem kakku, nam!
    Herkullista sunnuntai-iltaa.

    VastaaPoista
  2. Wow! I love your blog.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…