Nyt löytyi ihana resepti, josta valmistuu pilvenpehmeitä sämpylöitä. Ystävättäreni antoi reseptin minulle. Reseptiä hieman muokkasin maidottomaksi. Omenaviinietikka tuo sämpylään kuohkeutta. Rakastan chiansiemeniä ja tämä on lempparileipäni, toistaiseksi. Kokeile!
Gluteenittomia jauhoseoksia on monenlaisia, taikinan tulee olla sellaista että irtoaa hyvin vuoan reunoista mutta ei saa olla mitään sementtiäkään. Ota tämä huomioon leipoessasi, jauhoseoksen määrä riippuen valmistajasta on 3-4 dl. Kuvan sämpylät ovat leivottu Jyttellä.
Jos maito kuuluu ruokavalioosi, niin voit hyvin käyttää nesteenä maitoa ja öljyn tilalla voisulaa. :)
Gluteenittomia jauhoseoksia on monenlaisia, taikinan tulee olla sellaista että irtoaa hyvin vuoan reunoista mutta ei saa olla mitään sementtiäkään. Ota tämä huomioon leipoessasi, jauhoseoksen määrä riippuen valmistajasta on 3-4 dl. Kuvan sämpylät ovat leivottu Jyttellä.
Jos maito kuuluu ruokavalioosi, niin voit hyvin käyttää nesteenä maitoa ja öljyn tilalla voisulaa. :)
Noin 15 sämpylää
2 rkl chia-siemeniä + 1 dl vettä = chiageeli
3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl tattarijauhoa
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl psylliumia
3 dl riisimaitoa
1 tl hunajaa
1 tl omenaviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
1/2 tl merisuolaa
Sekoita chiansiemenet
ja vesi pienessä kulhossa. Anna veden imeytyä siemeniin noin vartin ajan. Sekoita
sillä välin jauhot, leivinjauhe ja psyllium sekaisin. Lisää riisimaito, öljy,
chia-geeli, juokseva hunaja, omenaviinietikka ja suola.
Ota taikinasta pieniä
palloja öljytyin kääsin ja pyörittele niistä sämpylöitä. Nosta sämpylät
pellille ja ripottele halutessasi päälle siemeniä(kurpitsa/auringonkukka/unikko). Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin
25 min. Nauti!
Ihanan näköisiä sämpylöitä <3
VastaaPoistaKivaa viikonloppua!
Kiitos Outi. Ihanaa viikonloppua sinullekin! <3
PoistaItse kierrän lisäksi myös sokerin kaikkinaisissa muodoissaan jos vain suinkin mahdollista, ja siksi leivon sämpylöitä ohjeella:
VastaaPoista3 munaa
3dl vettä
1,5dl Jytte-vaaleata jauhoa
1,5dl Jytte-tummaa jauhoa
( koska monissa "valmiissa-jauhoseoksissa" on myös sokeria lisättynä, tai maitoa, tai perunaa... joita kierrän myös )
2rkl psylliumjauhetta
0,5dl pellavasiemen rouhetta
1tl suolaa
( jätän tämänkin pois kun en käytä suolaa lähes ollenkaan... )
1,5tl leivinjauhetta
mausteita maun mukaan - itse en mausta millään...
Vatkaa munat kuohkeiksi.
Lisää kuivat-aineet ja vesi vuorotellen munavaahtoon.
Hämmennä mahdollisimman vähän jotta kuohkeus säilyisi.
Anna taikinan turvota vähän aikaa.
( Jytte-jauhot turpoavat aika paljon joten älä annostele sitä liikaa.
Mutta jos kuitenkin taikinastasi tulee tosi jäykkää - lisää sekaan lisää vettä jotta saat taikinastasi sopivan löysää sillä... )
... nostele sitten ruokalusikoille sopivan kokoisia, sämpylöidesi kokoisia, "palloja" leivinpaperille.
Paista kiertoilmauunissa +150´C kunne sämpylät ovat kypsät.
( Harvoin katselen kellon aikoja paistellessa - menen mutu-tuntumalla paistohommissa. )
Voi, kiitos reseptistä! Pitääpä testata. :) Mukavaa viikonloppua sinulle.
PoistaNam, pitää kokeilla, sillä niin se vehnä tekee sen, että paino nousee ja ennen kaikkea vatsaa viiltää ja vääntää.
VastaaPoistaKivaa viikonloppua Tiina <3
Jos minulta kysytään, niin vehnä ja sokeri ovat kaikista pahimmat suoliston viholliset. Niin ja mielen. Ihanaa viikonloppua Tiia. <3
Poista