Siirry pääsisältöön

Maidottomat, hiivattomat ja glutteenittomat pilvenpehmeät sämpylät


Nyt löytyi ihana resepti, josta valmistuu pilvenpehmeitä sämpylöitä. Ystävättäreni antoi reseptin minulle.  Reseptiä hieman muokkasin maidottomaksi. Omenaviinietikka tuo sämpylään kuohkeutta. Rakastan chiansiemeniä ja tämä on lempparileipäni, toistaiseksi. Kokeile! 

Gluteenittomia jauhoseoksia on monenlaisia, taikinan tulee olla sellaista että irtoaa hyvin vuoan reunoista mutta ei saa olla mitään sementtiäkään. Ota tämä huomioon leipoessasi, jauhoseoksen määrä riippuen valmistajasta on 3-4 dl. Kuvan sämpylät ovat leivottu Jyttellä. 

Jos maito kuuluu ruokavalioosi, niin voit hyvin käyttää nesteenä maitoa ja öljyn tilalla voisulaa. :)


Noin 15 sämpylää

2 rkl chia-siemeniä + 1 dl vettä = chiageeli
3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl tattarijauhoa
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl psylliumia
3 dl riisimaitoa
1 tl hunajaa
1 tl omenaviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
1/2 tl merisuolaa


Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa. Anna veden imeytyä siemeniin noin vartin ajan. Sekoita sillä välin jauhot, leivinjauhe ja psyllium sekaisin. Lisää riisimaito, öljy, chia-geeli, juokseva hunaja, omenaviinietikka ja suola. 

Ota taikinasta pieniä palloja öljytyin kääsin ja pyörittele niistä sämpylöitä. Nosta sämpylät pellille ja ripottele halutessasi päälle siemeniä(kurpitsa/auringonkukka/unikko). Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 25 min. Nauti!




Kommentit

  1. Ihanan näköisiä sämpylöitä <3
    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi. Ihanaa viikonloppua sinullekin! <3

      Poista
  2. Itse kierrän lisäksi myös sokerin kaikkinaisissa muodoissaan jos vain suinkin mahdollista, ja siksi leivon sämpylöitä ohjeella:

    3 munaa
    3dl vettä
    1,5dl Jytte-vaaleata jauhoa
    1,5dl Jytte-tummaa jauhoa
    ( koska monissa "valmiissa-jauhoseoksissa" on myös sokeria lisättynä, tai maitoa, tai perunaa... joita kierrän myös )
    2rkl psylliumjauhetta
    0,5dl pellavasiemen rouhetta
    1tl suolaa
    ( jätän tämänkin pois kun en käytä suolaa lähes ollenkaan... )
    1,5tl leivinjauhetta
    mausteita maun mukaan - itse en mausta millään...

    Vatkaa munat kuohkeiksi.
    Lisää kuivat-aineet ja vesi vuorotellen munavaahtoon.
    Hämmennä mahdollisimman vähän jotta kuohkeus säilyisi.
    Anna taikinan turvota vähän aikaa.
    ( Jytte-jauhot turpoavat aika paljon joten älä annostele sitä liikaa.
    Mutta jos kuitenkin taikinastasi tulee tosi jäykkää - lisää sekaan lisää vettä jotta saat taikinastasi sopivan löysää sillä... )
    ... nostele sitten ruokalusikoille sopivan kokoisia, sämpylöidesi kokoisia, "palloja" leivinpaperille.
    Paista kiertoilmauunissa +150´C kunne sämpylät ovat kypsät.
    ( Harvoin katselen kellon aikoja paistellessa - menen mutu-tuntumalla paistohommissa. )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kiitos reseptistä! Pitääpä testata. :) Mukavaa viikonloppua sinulle.

      Poista
  3. Nam, pitää kokeilla, sillä niin se vehnä tekee sen, että paino nousee ja ennen kaikkea vatsaa viiltää ja vääntää.

    Kivaa viikonloppua Tiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos minulta kysytään, niin vehnä ja sokeri ovat kaikista pahimmat suoliston viholliset. Niin ja mielen. Ihanaa viikonloppua Tiia. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…