Siirry pääsisältöön

Omenapiirakka - pellillinen

Lupasin omenareseptejä ja tässä taas yksi sellainen. Tämä omenapiirakka on pehmeä ja kuohkea ja "katoaa" varsinkin lapsiperheessä mystisesti jonnekin. :) Resepti on äitini peruja, minkä olen muuttanut gluteenittomaksi. (Tämä piirakka on leivottu Jytte-jauhoilla) Jos maito kuuluu ruokavalioosi, käytä reseptiin voita ja maitoa. Niin teki myös äitini aikoinaan. :)




4 munaa
2 dl sokeria/hunajaa
4,5 - 5 d vaalea gluteenitonta jauhoseosta (määrä riippuu jauhojen laadusta)
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljajauhetta
1 dl maidotonta margariiniä sulatettuna tai ruokaöljyä 
1,2 dl mantelimaitoa/soijamaitoa/kauramaitoa tms.
omenoita
kanelia 
fariinisokeria
mantelilastuja/mantelirouhetta

Vatkaa munat ja sokeri/humaja napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja sekoita kanamuna-sokeriseoksen kanssa. Lisää mantelimaito/soijamaito/kauramaito ja marjagiini/öljy. Sekoita seos tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja levitä tasaiseksi. 
Pese omenat ja leikkaa ne viipaleiksi. Asettele omanaviipaleet taikinan päälle. Ripottele omenien päälle kanelia ja fariinisokeria. Lisää päällimmäiseksi mantelilastut tai -rouhe. 

Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 min. 
Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa. 

Kommentit

  1. Minun omppupiirakkani näyttää kovasti samalta kuin tämä. Tykkään tuosta pehmeästä pohjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiva kuulla. Samiksia. <3 Ihanaa syksyistä viikkoa Outi.

      Poista
  2. Nyt suu mielii koko ajan näitä omenaherkkuja, kun näkee omppuja ulkona joka puolella. Oma ukkeli antoi rempan yhteydessä kaataa meidän omenapuu ja en vieläkään oikein ole toipunut asiasta. Kivaa syyskuuta Tiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä sain ystävältä korikaupalle omenia, joita olen hillonnut, keittänyt ja paistanut. Keittiössä leijuu koko ajan omenantuoksu. :) Ihanaa syksyä myös sinulle Tiia. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…