Siirry pääsisältöön

Se paras gluteeniton pulla



Eilen paistoin vehnäpullia, ja tänään oli gluteenittomien vuoro. Kun tyttäret olivat pieniä, leivoin golfpallomaisia gluteenittomia pullia, kovia ja mauttomia. Silloin tuskailin, ettei tästä mitään tule.

Onneksi jauhot ovat niistä ajoista hieman muuttuneet. Taikinaani tuunasin vaniljanmakuisella soijajuomalla. Pullat leipoutuivat kuin vehnäpullat, kanelikierteet onnistuivat hyvin. Virtasalmen viljatuotteen pullataikinaseos on tosi hyvää.

5 dl vaniljanmakuista soijajuomaa
1,2 dl sokeria
2 pussia kuivahiivaa
1 tl leivinjauhetta
1 rlk jauhettua kaardemummaa
1/2 tl suolaa
100g pehmeää voita
800 g pullajauhoseosta (käytännössä 1 3/4 pakettia kului koko leivontaan)
1 kanamuna

1 haarukalla rikkivatkattu kanamuna + raesokeria + mantelilastuja koristeluun

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lämmitä soijajuoma kädenlämpöiseksi, ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita.
3. Lisää seokseen voi ja kanamuna.
4. Anna taikinan levätä lämpimässä vedottomassa paikassa. Laskin itse tiskialtaaseen lämmintä vettä, ja annoin taikinakulhon kellua siellä keittiöpyyhkeen alla.

Sitten leivoinkin kuin vehnätaikinaa. Oli helppo käsitellä.

Paistoin pullat 200-asteisessa uunissa reilun 10 min ajan.



Annoin pullien kohota pellillä n. 15 min ennen paistamista.


Tein kanelipullia, taikinalevyn päälle levitin voi-fariinisokeri-kaneliseosta lastalla.
Mutta kun vaniljanystävä olen pursorin pikkupullan päälle vaniljakreemiä. 















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…