Siirry pääsisältöön

Sunnuntaina juhlitaan äitiä..

Olen aikaisemminkin kokeillut mangon ja mustikan liittoa, ja hyväksi sen havainnut.  Gluteenittomalle äidille maistuu ensi sunnuntaina britakakku. Tähän aikaan vuodesta on kiva koristella kakut syötävillä kukilla. Koristeluun käytin kermavaahtoa, ruusuja, orvokkeja, pensasmustikoita sekä sitruunamelissan lehtiä.
Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 keltuaista
1½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta  
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki:
3 valkuaista 
1,5 dl sokeria

Erottele valkuaiset tarkasti keltuaisista.Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi.  Lisää voi-sokerivaahtoon keltuaiset sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito vuorotellen. Levitä taikina suorakaiteen muotoon, leivinpaperille ohueksi levyksi. 
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen, koko ajan vatkaten.  Levitä marenkiseos pohjan päälle. Paista pohjaa 175 asteessa n. 15 min. eli kunnes marenki on saanut kauniin värin. Jäähdytä pohja. Leikkaa pohja kahteen osaan.
Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 prk  mangorahkaa 
1 prk mangopilttiä
sokeria maun mukaan
 1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
100 g kotimaisia mustikoita (kotimaisia siksi, että marjoissa on makua, pakastemustikka käy)
Vaahdota kerma ja sokerit, sekoita joukkoon mangopiltti, sitruunankuoriraaste ja mangorahka. 
Kostuta kakkupohjaa hieman sitruunanmakuisella limpparilla tai sitruuna-sokerivesiseoksella. Levitä täyte alimman britakakkupohjan päälle. Ripottele täytekerroksen päälle mustikoita. Nosta kansi päälle ja koristele kakku haluamallasi tavalla.
Koristeluun:
2 dl kuohukermaa
1 rlk tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
syötäviä kukkia, mustikoita, sitruunamelissan lehtiä

Kostutus:
Sitruuna-sokerivesiseos/sitruunanmakuinen virvoitusjuoma



Kommentit

  1. Kuulostaa herkulliselta <3
    Ihanaa tiistai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana Outi. <3 Aurinkoa päivääsi.

      Poista
  2. Ihana ohje!
    Varmasti on hyvää!
    Aurinkoista keskiviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kiva, että pidit. :) Aurinkoa sinullekin. Ihanaa, melkein kuin olisi jo kesä.

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…