Siirry pääsisältöön

Välipalapatukoita

Aina silloin tällöin pitää autoilla paikasta toiseen. Jos päivä on pitkä, ongelmaksi meille gluteenittomille muodotuvat  usein välipalat. En viitsi autossa pitää kylmälaukkua. Huoltoasemilta löytyy nykyisin jo gluteenitonta, tosin useimmiten hurjalla sokerimäärällä varustettuna. 

Tästä ajatukseni lähti tällä kertaa. Päätin valmistaa välipalapatukoita. Tein kahdenlaisia, sillä resepti on helposti muunneltavissa.




Resepti kuudelle patukalle:

Marjaisat patukat


2 dl kaurahiutaleita 
½ dl kookoshiutaleita
½ dl kuivattuja marjoja ja hedelmiä
½ dl erilaisia pähkinöitä 
1 rlk pinjansiemenrouhetta 
1 kypsä banaani 
2 rkl maapähkinävoita (ei lisättyä sokeria tai kaakaota seassa) 
1 tl vaniljasokeria 
½ dl vettä 

Rouhi pähkinät ja pilko kuivahedelmät paloiksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Murskaa banaaniruka ja sekoita joukkoon maapähkinävoi, vesi ja vaniljasokeri.

Sekoita ainekset keskenään. 

Vuoraa pieni uunipelti tai pieni uunin kestävä vuoka leivinpaperilla ja painele seos kevyesti astian pohjalle. Paista 175 asteessa 25 minuuttia. Anna jäähtyä 
ja leikkaa paloiksi.  




Suklaa-rusinapatukat

2 dl kaurahiutaleita

1/2 dl gluteenitonta mysliä
1/2 dl rusinoita
1/2 dl pähkinöitä
3 palaa tummaa suklaata rouhittuna
1 rlk seesaminsiemenrouhetta
1 kypsä banaani
2 rld maapähkinävoita
1 tl vanljasokeria 
1/2 dl vettä

Rouhi pähkinät ja suklaa. Pilko rusinat pieniksi paloiksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Murskaa banaani ja sekoita maapähkinävoi, vesi ja vaniljasokeri.

Sekoita ainekset keskenään.
Vuoraa pieni uunipelti tai pieni uunin kestävä vuoka leivinpaperilla ja painele seos kevyesti astian pohjalle. Paista 175 asteessa 25 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.  
Olen pakastanut patukat pieniin pakastepusseihin tai pyöritellyt folion sisään. Näin on patukka helppo napata autoon mukaan. 






Kommentit

  1. Ooh nuo ovat varmaan suussasulavia herkkuja! Aurinkoa päivään Tiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Helppoa ja nopeaa, kun autolla ajelee. Aurinkoa sinullekin. Sitä on onneksi riittänyt.

      Poista
  2. Näyttävät kyllä niin herkullisilta. Näitä voisi itsekin muutaman ottaa töihin mukaan kun on iltavuorossa.
    Ihanaa keskiviikkoa!

    VastaaPoista
  3. Myslipatukoita en ole tehnyt, mutta omaa aamumysliä olen tehnyt siitä lähtien kun tajusin kuinka paljon sokeria kaupan granolassa on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myslit ovatkin vasta ladutta sokerilla. :/ Tarkkaan paketin kaupassa aina lueskelen. Mysliä voisikin tehdä seuraavaksi. En ole piiiiitkkääään aikaa tehnyt itse. Olisi jo korkea aika. Mukavaa päivää sinulle!

      Poista
  4. Mulla on monta kertaa ollut mielessä, että tekisin itse patukoita, joita voisin sit ottaa golfkierrokselle evääksi, mutta enpä oo saanut aikaiseksi.
    Kiitos näistä helpoilta ja hyviltä kuulostavista resepteistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan. Energiaa patukasta riittää taas joksikin aikaa. Terveellistä ja hyvää.

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…