Siirry pääsisältöön

Raparperiherkkuja


Raparperini puskee innolla uutta vartta ja kieltämättä olen ihan hulluna raperperin makuun. Kakkujen täytteenä raparperihillo on verraton, siksipä keittelin hilloja eilen varastoon. Raparperihillo on täydellinen mansikan makuparina kakun välissä. Vaniljainen raperperihillo  maistuu  tosin sellaisenaan jäätelöannoksessa, jougurtin päällä tai britakakussa. Olen oman elämäni  "Martta", teen kaiken mahdollsimman pitkälti itse. Näin tiedän, mitä syön. Mieluimmin puuhaan keittiössä kuin katselen illalla telkkaria. Jokaisella on kai se oma hulluutensa, tämä on minun. ;)

Raparperihillo:

2 l raparperipaloja
1/2 dl vettä
2,2 dl hillosokeria
(1 tl vaniljajauhetta tai kanelia oman makusi mukaan)

Laita vesi ja raparperin palat kattilaan. Keitä, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Lisää hillosokeri ja keitä vielä muutama minuutti.

Muistathan kiehuvalla vedelle desinfioida purkit ja kannet. Näin hillosi säilyy pitkään.

Kaivelin reseptivihkojani ja tömäsin helppoon raparperimurupaistosohjeeseen. Tämä oli lasten herkkua, kun tytöt olivat pieniä. Murupaistos maistuu taivaalliselta vaniljajäätelön kanssa. Kuvaa valitettavasti tähän hätään ei löydy.

Murupaistos raparperista

500 g raparperinpaloja
1 dl sokeria/ruokosokeria/siirappia/hunajaa
kanelia

Muruseos:
150 g voita sulatettuna
3 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria/ruokosokeria

Laita raparperinpalat kattilaan. Mittaa joukkoon ruokosokeri tai hunaja sekä makusi mukaan kanelia. Keitä noin 5 min. Levitä raparperiseos voideltuun piirakkavuokaan. Sekoita muruseoksen ainekset keskenään ja levitä raparperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 min. Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Seuraavaksi keittelen raparperichutneyta. Sitä reseptiä on kehitelty pitkään. :) Ihanaa viikonloppua sinulle!

Kommentit

  1. Itse tein viime vuonna rapareperi chutneyta mutta se ei oikein ollut mun juttu. Murupiiras kuulostaa paljon paremmalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat aina makuasioita. Joku tykkää yhdestä toinen toisesta, minä useimmiten ihan kaikesta. :)

      Poista
  2. Nam,raparperi on niin hyvää,ja ihanaa kun sitä saa omasta maasta.Täällä raparperia saa yhdestä torin kojusta lähes ympräri vuoden,mutta talvella se on parhaimmillaan.Ihanaa viikonloppua sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla Jael on mielettömän valikoimat siellä etelässä. Ihailen aina kuviasi. Ihanaa sunnuntaita sinulle! <3

      Poista
  3. Nostan hattua sun hulluudelle ja toivon, että se tarttuu muhunkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tää on ehkä synnynnäinen hulluus. Olen aina ollut innokas kattiloiden ja vispilöiden kalistelija. ;)

      Poista
  4. Raparperi on mun makuuni, koska sen kirpeys tasoittaa leivonnaisten ällömakeutta pois (kuten huomaa, en ole hirmumakean perään :))

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…