Siirry pääsisältöön

Sämpyläpäivä



Gluteenittoman leivän leivonta on oma taiteenlajinsa. Olen aika huono syömään leipää, ja siksi kai näitä perusohjeita on ollut aika vähän blogissani. Lupaan tehdä parannuksen, koska reseptejä minulla löytyy. :)

Sämpylät onnistuvat lähestulkoon aina, ja lisäämällä taikinaan siemeniä tai pähkinöitä makua voi hieman vaihdella. Toisinaan käytän porkkanaraasteen tilalle peruna- tai bataattisosetta. Olen joskus käyttänyt punajuurisosettakin (ja sinihomejuustoa) sämpylätaikinaan, jolloin tuloksena on herkullista ja kauniinväristä syötävää. Tällä kertaa käytin sämpylätaikinaan kaurajauhoja sekä pullajauhoseosta. Jälkimmäisistä molemmat ovat Virtasalmen viljatuotteen valmisteita. 

Ohjeesta tulee 9 isoa sämpylää. 

Tarvitset:

2 isoa porkkanaa 
1 tl psylliumia
1 pss kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
½ tl suolaa
1,5 rlk hunajaa
50 g voita sulatettuna
4 dl kaurajauhoja
1,5 dl siemeniä ja pähkinöitä (seesaminsiemeniä, auringonkukansiemeniä, mantelirouhetta, hasselpähkinää tms)
5 dl pullajauhoseosta (Virtasalmen viljatuote)

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.

Sekoita kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää psyllium ja hunaja. Lisää seokseen porkkanaraaste, sulatettu voi ja siemenet/pähkinät. Sekoita muut kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Vaivaa taikina käsin. (Taikina jää tahmeaksi.) Leivo taikina öljytyin käsin sämpylöiksi leivinpaperoidulle pellille. Anna sämpylöiden kohota hetki.  Paista 225-asteessa n. 12 minuuttia.



Kommentit

  1. Nämä sämpylät eivät varmasti turvota massua. Täytyisi ehdottomasti testata sämpylöitä psylliumilla, ikinä en ole kokeillut. Kivaa viikonloppua Tiina <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…