Gluteenittoman leivän leivonta on oma taiteenlajinsa. Olen aika huono syömään leipää, ja siksi kai näitä perusohjeita on ollut aika vähän blogissani. Lupaan tehdä parannuksen, koska reseptejä minulla löytyy. :)
Sämpylät onnistuvat lähestulkoon aina, ja lisäämällä taikinaan siemeniä tai pähkinöitä makua voi hieman vaihdella. Toisinaan käytän porkkanaraasteen tilalle peruna- tai bataattisosetta. Olen joskus käyttänyt punajuurisosettakin (ja sinihomejuustoa) sämpylätaikinaan, jolloin tuloksena on herkullista ja kauniinväristä syötävää. Tällä kertaa käytin sämpylätaikinaan kaurajauhoja sekä pullajauhoseosta. Jälkimmäisistä molemmat ovat Virtasalmen viljatuotteen valmisteita.
Ohjeesta tulee 9 isoa sämpylää.
Tarvitset:
2 isoa porkkanaa
1 tl psylliumia
1 pss kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
½ tl suolaa
1,5 rlk hunajaa
50 g voita sulatettuna
4 dl kaurajauhoja
1,5 dl siemeniä ja pähkinöitä (seesaminsiemeniä,
auringonkukansiemeniä, mantelirouhetta, hasselpähkinää tms)
5 dl pullajauhoseosta (Virtasalmen viljatuote)
Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.
Sekoita kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää psyllium ja
hunaja. Lisää seokseen porkkanaraaste, sulatettu voi ja siemenet/pähkinät. Sekoita muut kuivat aineet
keskenään ja lisää seokseen. Vaivaa taikina käsin. (Taikina jää tahmeaksi.) Leivo taikina
öljytyin käsin sämpylöiksi leivinpaperoidulle pellille. Anna sämpylöiden kohota
hetki. Paista 225-asteessa n. 12
minuuttia.
Nämä sämpylät eivät varmasti turvota massua. Täytyisi ehdottomasti testata sämpylöitä psylliumilla, ikinä en ole kokeillut. Kivaa viikonloppua Tiina <3
VastaaPoista