Siirry pääsisältöön

Britakakku raparperista

Raparperibrita


Pihalla kasvaa innokas raparperi, siksi näitä raparperireseptejä nyt tulee. Seuraavaksi keittelen ehkäpä raparperisimaa. 

Pidän britakakuista, melkein yhtä paljon kuin juustokakuista. Ja käytän mielelläni valmiita maustettuja rahkoja. Reseptistä saa helposti "tavallisen", korvaa sama määrä  jauhoseosta vehnäjauhoilla. Käytin tähän reseptiin Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta. Hilloke on muuten hyvä keitellä edellisenä päivänä valmiiksi. 

Raparperibrita

Pohja:

125 g voita

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

3 keltuaista

1½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta

2 tl leivinjauhetta

1 dl maitoa

Marenki:

3 valkuaista 

1  dl sokeria

Erottele valkuaiset tarkasti keltuaisista.Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi.  Lisää voi-sokerivaahtoon keltuaiset sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito vuorotellen. Levitä taikina leivinpaperille ohueksi levyksi (n.25x30cm).
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen, koko ajan vatkaten.  Levitä marenkiseos pohjan päälle aaltoilevan kauniiksi kerrokseksi. Paista pohjaa 175 asteessa n. 20min. eli kunnes marenki on saanut kauniin värin. Jäähdytä pohja. 
Valmista täyte.
Hilloke:
500 g raparperiä
2 ½ dl hillosokeria
1 dl fariinisokeria
Kiehauta kuoritut, pilkotut raparperit pienessä vesitilkassa yhdessä sokerin kanssa ja anna jäähtyä.
Täyte:
2 dl kermaa
1 prk vaniljarahkaa
(sokeria makusi mukaan)
Valmista täyte. Vaahdota kerma tukevaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljarahkapurkki.  Kokoa kakku. Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan. Nosta toinen levy kakkuvadille. Sekoita raparperihilloke kermavaahtoon ja levitä vaahto kakkulevylle. Irrota toinen kakkulevy pohjalla olevasta leivinpaperista pitkällä notkealla lastalla. Nosta kakkulevy kahden pitkän lastan avulla raparperivaahdolla peitetyn kakkulevyn päälle.

Kommentit

  1. Raparperipiirakka on ihanaa. Muuten, ainoa kiisseli mitä syön on raparperikiisseli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta kiisseliasiasta olen myös samaa mieltä. Nyt kun satoa alkaa tulla, on kiva tehdä raparperikaikkea, mutta ensi kuussa voi olla jo mene toisenlaista täälläkin. ;)

      Poista
  2. JOS mulle joku päivä iskee joku yllättävä virtapiikki, lupaan kokeilla tätä :). Meilläkin kun raparperia tunkee esiin vähän joka kulmalta (ja enimmäkseen juurikin sieltä, mistä ei olis niin väliksi), niin on ainakin täytteeseen aineksia. Ja Brita-kakku on niitä ainoita kakkuja, joista tykkään. Mutta itseni tuntien, menee tovi ennenkuin pääsen aikomuksista tekoihin asti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan rehellistä tekstiä. :) Raparperi on kyllä sitkeä, ja innokas. Ihanaa uutta viikkoa sinulle!

      Poista
  3. Namskis! Ihana resepti!
    Olen varmaan kerran tehnyt Britakakkua.
    Tätä täytyy tehdä, kun saan raparperia!
    Ihanaa maanantai päivää!😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipomisen iloa sinulle. :) Ja mukavaa uutta viikkoa!

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…