Siirry pääsisältöön

Gluteeniton maalaisleipä

Tuoretta tummaa gluteenitonta leipää


Vaalea maalaisleipä

Taisin joskus mainita, että tulen lisäämään perusohjeita blogiini. Tässä yksi sellainen. Tätä leipää olen käyttänyt mm. täytetyn leivän valmistuksessa. Leipä näyttää kauniilta ja maistuu hyvältä.  Tässä kuvan leivässä on käytetty tummaa jauhoseosta. Vaaleamman maalaisleivän makuisen leivän saat käyttämällä vaaleaa jauhoseosta ja tattarihiutaleiden tilalla kaurahiutaleita.  



Tarvitset:
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl psylliumia
3/4 - 1  tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2 rlk auringonkukan siemeniä
½ dl tattarileseitä
6 dl tummaa jauhoseosta tai vaaleaa jauhoseosta

Sekoita hiiva lämpimään veteen, lisää joukkoon psyllium ja anna turvota pari minuuttia. Lisää joukkoon suola, hunaja/siirappi, pellavansiemenrouhe, auringonkukansiemenet ja leseet. Lisää jauhoseos ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.

Leivo limppu ja nosta leivinpaperilla peitetylle pellille. Leikkaa koristeviillot leivän pintaan ja anna leivän kohota liinan alla noin puoli tuntia.  Paista leipää 225-asteissa uunissa noin 35 min. 

Gluteeniton leipä kohoaa



Yllä gluteeniton tumma leipä ja alhaalla vaalea. Nam!



Kommentit

  1. Kiva glut. leipä ohje. Taidan tehdä heti, kiitos.
    Osallistu kastehelmi arvontaan mun blogissa.
    Hyvää alkanutta viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pidät. :) Kävin osallistumassa, on niin kivat palkinnot. :) Nyt toivon vain hieman arpaonnea. Mukavaa maanantai-iltaa sinulle. <3

      Poista
  2. Ohje välitetty työkaverille, jonka ruokavalio on gluteiiniton.
    Aurinkoista viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Outi. :) Aurinkoista viikkoa myös sinulle. Toivottavasti saadaan pian lämpöäkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…