Siirry pääsisältöön

Gluteeniton tomaattipiirakka


Rakastan tomaatteja ja luonnollisesti kaikkia tomaattiruokia ja -juomia. Tämän piirakka sopii myös juhannuspöytään. Kevyttä laihdutusruokaa tämä ei ole, mutta niin hyvää. <3 


Pohja:
3,5 dl vaaleaa jauhoseosta
1 dl mantelijauhoja
0,5 tl suolaa
120 g voita
8 rkl kylmää vettä

Täyte:
3 dl Cheddar-juustoraastetta (tai muuta voimakkaanmakuista juustoraastetta)
6-7 isoa tomaattia 
pari ripausta yrttimaustetta
muutama rouhaisu pippuriseosta
ripaus suolaa
2 rkl silputtua basilikaa

Valkosipuliöljy:
2 murskattua valkosipulinkynttä
2 rlk oliiviöljyä

Päälle:
1 kananmuna
1 dl ruokakermaa
1 pkt tomaatti-basilikatuorejuustoa
suolaa, pippuria

Sekoita jauhot ja  suola kulhossa. Nypi sekaan pehmeähkö voi. Lisää vesi ja sekoita.  Nosta taikina jääkaappiin noin 45 min ajaksi.
 Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi.
Sekoita oliiviöljyn sekaan murskatut valkosipulinkynnet.

Taputtele taikina tasaiseksi voideltuun isoon piirakkavuokaan. Levitä pohjalle puolet (1,5 dl) juustoraasteesta. Asettele päälle tomaattiviipaleet. Mausta tomaattiviipaleet suolalla, yrttimauteseoksella, tuoreella basilikalla ja pippuriseoksella.  Pirskottele tomaattien päälle vielä valkosipuliöljyä.

Sekoita tomaatti-basilikatuorejuusto ja ruokakerma keskenään. Lisää joukkoon kananmuna ja ripaus suolaa ja rouhaus pippurimyllystä.  Kaada seos piirakan päälle. Levitä loput juustoraasteesta (1,5 dl) piirakan päälle. Paista piirakka 220-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes juusto on saanut hieman väriä pintaansa.




Kommentit

  1. Tämäkin postaus lähetetty työkaverille.
    Näyttää todella hyvältä <3

    VastaaPoista
  2. Tomaatti on ihana piirakoissa ja tykkään laittaa, fetaa, basilikaa ja tomaatteja. Pohjaan keitettyjä uusia perunoita kuorineen. Piirakkaasi katsellessa tuli nälkä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatti on aivan parasta. :) Pitääpä kokeilla tuota perunavinkkiä. En ole ikinä kokeillutkaan.

      Poista
  3. Tomaatti on herkkuani. Joku sanoikin, että tomaatti on enemmän hedelmä kuin vihannes ja olen samaa mieltä. Ihana tomaattipiiras. Ja sopii loistavasti kasvissyöjälle. Bonusminiäni on vegaani ja minulla on aina haastetta tehdä hänelle ruokia.
    Kiitos kivasta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula. Voi kun itsekin pystyisi ryhdistäytymään ja heittätymään vain kasvissyöjäksi.

      Poista
  4. Glut. ohjeet on aina kivoja saada.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minäpä käyn tutustumassa. :) Mukavaa päivää!

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…