Siirry pääsisältöön

Rustiikkinen raparperipiirakka




Sataa taivaan täydeltä, siispä Lappeenrannassa ainakin leivotaan. Rustiikkinen raparperipiirakka muuntautuu helposti myös maidottomaksi. Käytä pohjataikinaan maidon tilalla soija- tai kaurajuomaa ja täytteen turkkilaisen jogurtin voit korvata vaikkapa kaurafraichella. Maultaan tämä on todellinen herkku, sillä siinä yhdistyvät kirpeä raparperi, täyteläinen jogurtti, makea marenki ja herkullinen piirakkataikina. Jos noudatat vehnällistä ruokavaliota, korvaa gluteeniton vaalea jauhoseos samalla määrällä vehnäjauhoa. Piirakka ei säikähdä jääkaappisäilytystä, vaan paranee siellä entisestään. Huom. Raparperihillo on hyvä keittää etukäteen valmiiksi. 

Marenki 
3 valkuaista
1,5 dl sokeria


Erottele kananmunista valkuaiset ja vaahdota kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa.
Pohja
150 g voita/maidotonta margariinia (sulatettuna)
1,5 dl sokeria
3 keltuaista
1,5 dl maitoa/soija- tai kaurajuomaa

2,5 dl vaaleaa jauhoseosta 
1,5 tl leivinjauhe

Sekoita kulhon pohjalla jauhoseos ja leivinjauhe. Lisää muut aineet ja sekoita vatkaimella tasaiseksi taikinaksi.
Levitä pohjataikina nuolijalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille n. 25 * 25 kokoinen neliö. Levitä nuolijalla marenkivaahto pohjataikinan päälle varovasti sivellen. Paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Ota pohja pois uunista ja anna jäähtyä.
Täyte:
2,5 – 3 dl turkkilaista jogurttia/kaurafraichea
1 tl vaniljasokeria
3 rlk sokeria
Sekoita jogurttiin/kaurafraicheen sokerit.
Kokoaminen

Leikkaa pohja keskeltä kahtia. Irrota toinen osa ja siirrä tarjoiluastiaan. Levitä raparperihilloa pohjan päälle ja sokeroitua jogurttia hillokerroksen päälle. Nosta toinen puolikas kanneksi piirakalla. Leikkaa piirakka annospaloiksi. 

Kommentit

  1. Voi raparperitaivas, miten ihanan näköinen piirakka, nam!

    VastaaPoista
  2. Niin herkulta näyttää! Ihana ohje!

    VastaaPoista
  3. No nyt on sellaiset maut taas kerran! Tulee mieleen Britakakku, mutta rapsuversiolla ja raparperi vie voiton kaikesta tai oikeastaan jakaa ykkössijan sitruunan kanssa. Jumalainen resepti. <3

    VastaaPoista
  4. Marenkia ja raparperia!! NAm!
    Leppoisaa kesäkuuta täältä Mantelilaaksosta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…