Siirry pääsisältöön

Raparperisima

Tänään meillä on ollut raparperitaivas keittiössä. Pyysin eilen puolisoa tuomaan maalta muutaman raparperinvarren, jotta saisin keiteltyä simaa. Tulihan niitä jokunen varsi, ihan useampi kilo. ;)  Tänään sitten heräsin aikaisin keittelemään raparperisimaa ja lisää raparperisiirappia. Tuo siirappi on sitten erikoinen aine, sillä se ikäänkuin katoaa jääkaapista ihan itsekseen. Olen maustanut siirapilla juustokakkuja, lorautellut jäätelöannokseen ja kivennäisveden sekaan. 


Vinkkinä muuten juhannusjuhlijoille. Raparperisiirapilla saa maustettua täydellisen juhannusdrinkin. Alkoholittomana:

1,5 dl kivennäisvettä 
2 dl pommacia
2 cl raparperisiirappia

Jos haluat käyttää alkoholia, korvaa pommac samalla määrällä kuohuviinillä. 


Laitoin pakastimeet jääpalat odottamaan viikonloppua. Aika sieviä, eikö?



Palataan raparperisimaan. Tämä on täydellinen kesän juoma, josta lapsetkin pitävät. Tarvitset 10 l kattilan siman valmistusta varten.

Ainekset:

2 kg raparperiä
8 l vettä
3 vaniljatankoa
muutama tähtianis
12 dl sokeria
pieni palanen tuorehiivaa

Pilko raparperit paloiksi ja kaada ne isoon 10 l kattilaan. Lisää vesi, halkaistut vaniljatangot ja tähtianikset. Keitä seosta noin 15- 20 min. 

Siivilöi raparperit ja mausteet. Lisää joukkoon sokeri. Odota, kunnes neste on kädenlämpöistä. Sekoita hiiva pieneen määrän nestettä ja kaada kattilaan. Sekoita huolella. 

Anna siman seistä huoneenlämmössä pyyhkeen tai kannen alla seuraavaan päivään. Lisää pulloihin teelusikallinen per litra sokeria. Kaada sima pulloihin. 

Anna seistä huoneenlämmössä kannen alla seuraavaan päivään. Laita pulloihin teelusikallinen (per 1 litra) sokeria. Kaada sima pulloihin. Älä kierrä korkkeja liian tiukkaan kiinni. Nosta pullot jääkaappiin. Sima on valmista noin viikossa. Päästä ylimääräiset hiilihapot välillä pulloista. Jos nostat pullot heti kylmään, sima valmistunee viikossa. Mutta jos annet pullojen olla vielä päivän pöydällä ja nostat simat jääkaappiin vasta 2. päivänä, valmistuu sima nopeammin. 

Kommentit

  1. Kuulostaa kätsältä simaohjeelta.
    Sain tänään meidän äidiltä 4 raparperinvartta, taidan niistä mehua keitellä.

    VastaaPoista
  2. Äidit ovat parhaita. <3 Sima uppoaa lapsiin, teineihin ja aikuisiin kuin vesi. Meillä keitellän simaa monta kertaa vuodessa. Syksyllä omena- ja puolukkasimaakin.

    VastaaPoista
  3. Ihana sima ohje! Varmasti ihana kesäjuoma!
    Kiva idea jääpaloille!
    Mukavaa keskiviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  4. Alkoi tekemiään mieli sun simaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih. Täällähän sitä vielä olisi pullotolkulla. ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…