Siirry pääsisältöön

Gluteenittomat ja maidottomat kinkkuruusut


 Päätin kokeilla kinkkuruusuja. Aluksi pohdin parmankinkkua, mutta en halunnut alkaa veitsellä leikkaamaan kaarevia reunoja. Siksi päädyin kinkkuun. Näistä tuli gluteenittomia ja lehmänmaidottomia. Löysin herkullista valkosipulisoijajuustoa ja vuohenjuustolastuja lähikaupasta maustamaan leivonnaista.

Taikina:
2,5 dl soijajuomaa/kaurajuomaa
1 pussi  kuivahiivaa
0,5 tl leivinjauhetta
½ - ¾  tl suolaa
50 g maidotonta margariinia
400 g vaaleaa jauhoseosta (kuvan leivonnainen tehty Jyttellä)
1 kanamuna



Tee näin:
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lämmitä soija/kaurajuoma kädenlämpöiseksi ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita.
Lisää seokseen sulatettu margariini ja kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi. 


Täyte:
300g keittokinkkua
vihreää pestoa itsetehtyä tai valmiina kaupasta ostettua
soijatuorejuustoa tms.

Levitä jauhoja leivinalustan päälle ja kauli taikina. Leikkaa taikinasta ohuita suikaleita (riippuen muffinssivuokien koosta) n. 2.5 – 3,5 cm. Levitä suikaleen päälle soijatuorejuustoa ja vihreää pestoa.
Leikkaa keittokinkkuviipaleet puoliksi ja asettele suikaleen päälle, niin että kaareva reuna jää reilusti näkyviin reunan ulkopuolelle.
Rullaa ruusu kiinni ja nosta muffinssivuokaan. Pyöräytä leivonnaisten ulkopinnalle vielä 2 kinkkusuikaletta. 



Paista 200-asteisessa uunissa noin 13 min.

Pesto:
2 isoa ruukkua basilikaa
50 g pinjansiemeniä 
valkosipulinkynttä 
1 dl vuohenjuustolastuja
1.5 dl oliiviöljyä
pippuria ja suolaa

Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla. Laita pinjansiemenet, basilikanlehdet ja valkosipulinkynnet tehosekoittimeen. Lisää vuohenjuustoraaste ja öljy vähitellen koneen käydessä. Mausta suolalla ja pippurilla. 




Lähikauppaan on tullut reilusti maidottomia vaihtoehtoja. Iso kiitos kauppiaalle! 

Kommentit

  1. Mä näitä jo facessa ihailin:) Kiitos tästä, kun tuo tyttären ruokavalio on maidoton, niin kiva kuulla, että tuota juustoa löytyy tuorejuustonakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli iloinen yllätys itsellenikin. :) Kiva, että pidit näistä. :)

      Poista
  2. Nuo ovat todella kauniita ja taas kerran niin kekseliäs idea, että oksat pois! Hyvin voisi lähteä kokeiluun, nam. <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…