Siirry pääsisältöön

Gluteenittomat hampurilaiset


Juhannuksen jäljiltä ajatus grilliruoasta ei nostattanut riemunkiljahduksia, siksipä päädyin leipomaan hampurilaissämpylöitä ja paistamaan jauhelihapihvejä.
Hampurilaisten lisukkeeksi paistan usein bataattiranskalaisia. 

9 isoa sämpylää

25 g hiivaa
1 rlk psylliumia
4 dl vettä
1 dl kaurahiutaleita
1/4 tl suolaa
1/2 rlk hunajaa
50 g juustoraastetta
1 dl kaurajauhoja
3,5 dl vaaleaa jauhoseosta
1/2 dl oliiviöljyä/voisulaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää psyllium ja kaurahiutaleet. Anna turvota 10 minuuttia.
Sekoita joukkoon suola, sokeri, rasva ja juustoraaste.
Lisää jauhot pienissä käsin vatkaten. 
Pyörittele taikinasta sämpylöitä. Käsittelyä helpottaa, jos öljyät kätesi ennen pyörittelyä.
Kohota gluteenittomat sämpylät leivinpaperoidulla pellillä lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia. Koristelin sämpylät kurpitsansiemenillä. 
Paista gluteenittomia sämpylöitä 225 asteessa 10 minuuttia.

Jauhelihapihvit:
9 isoa pihviä

1 1/2 dl gluteenittomia korppujauhoja (tai 2 palaa gluteenitonta leipäviipaletta murusteltuna)
2 dl vettä
700 g jauhelihaa
2 kesäsipulia silputtuna (käytin myös osan varsista)
1 tl suolaa
pippurisekoitusta 
4 tl sriracha-kastiketta (tai kuivattua chiliä)
2 valkosipulin kynttä puristettuna
1 muna 

Kaada korppujauhot kulhoon ja lisää neste. Sekoita ja anna seoksen turvota muutamia minuutteja. 
Lisää jauheliha, sipuli, suola,valkosipulinkynnet, kananmuna ja mausteet. Sekoita seos tasaiseksi. 
Muotoile taikinasta pihvejä ja paista pannulla, grillissä tai uunissa (225-astetta) kypsiksi.

Jokainen sai koota mieleisensä hampurilaisen. Nostin tarjolle myös:

cheddar-juustoviipaleita
paistettuja pekoniviipaleita
salaattia
paistettuja kananmunia
sinihomejuustoa
tomaattiviipaleita
sipuliviipaleita
suolakurkkua
valkosipulimajoneesia
chilimajoneesia
sinappia ja ketsuppia


Kommentit

  1. Hampparit on meidän perheen ehdoton grillisuosikki ja miten hyvä idea laittaa sinihomejuustoa väliin! Syvä ja pitkä aaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhh.... :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…