Siirry pääsisältöön

Sitruunainen marenkirulla


Tämä on täydellinen maidoton ja gluteeniton kesäpäivän herkku. Sokerin määrään voit itse vaikuttaa sitruunatahnan valmistuksessa. Vaahtoon käytin Plantin kauravispiä. Lemon curd on hyvä tehdä edellisenä päivänä valmiiksi. 

Marenkirulla:
4 valkuaista
1,5 dl sokeria
2 tl Maizena-tärkkelystä
50 g mantelijauhoa
1 tl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
1/2 dl mantelilastuja

Täyte:
2 dl ispautuvaa kaura/soijavalmistetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus sokeria
2 dl lemon curdia

Maidoton lemon curd
1 kananmuna
1 keltuainen
1 rkl maissitärkkelystä
1 dl hillosokeria
0,5 dl sokeria
2 sitruunan mehu
1 sitruunan kuori

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja sekoita hyvin. Kuumenna seosta, kunnes se kiehahtaa ja sakenee. Kaada seos kannelliseen purkkiin ja annan jäähtyä. Säilytä valmis lemon curd jääkaapissa. 


Kuumenna uuni 175-asteeseen. Levitä pellille leivinpaperi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Kääntele joukkoon mantelijauho, Maizena ja etikka/sitruunamehu. Levitä marenki n. 20 * 30 cm kokoiseksi suorakaiteeksi paperoidulle pellille. Ripottele mantelilastut pinnalle. Paista keskitasolla noin 20 min. Ota marenkipohja pois uunista ja anna jäähtyä. Käännä pohja nurin puhtaalle leivinpaperille. (Niin, että rullatessa mantelipinta jää näkyviin.) Vatkaa soija/kaurakerma vaahdoksi ja lisää sokerit.  Levitä marengillelle lemon curdia ja vaahtoa. Kääri marenki pitkittäin rullaksi leivinpaperin avulla. Laita pakastimeen noin 2 tunnin ajaksi ennen tarjoilua. Koristele rulla ennen tarjoamista kauravispillä, mansikoilla, mantelilastuilla sekä sitruunankuorella. Jos otat rullan mukaan picnicille, ehtii se sulaa syöntivalmiiksi kylmälaukussa. 









Kommentit

  1. Nyt vierähti vesi kielelle! Todella kesäisen raikkaan ja maukkaan näköinen torttu.<3 Hieno blogi sinulla! :)

    lauralaittaaruokaa.blogspot.fi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…