Siirry pääsisältöön

Raparperipiirakkajäätelö



gluteeniton jäätelö


Innostuin jäätelön valmistuksesta. Osittain siksi etten itse saanut syödä kanelipullajäätelöä juuri ensinkään. Puoliso pisteli koko astiallisen jäätelöä yhdeltä istumalta. :/ Ajattelin alunperin, että teen mustikkapiirakkajätskiä seuraaksi. Ajatus lähti lentoon, kun paistoin raparperipiirakkaa. :)
. Tarvitset gluteenitonta raparperipiikakkaa reilun palan, peltipiirakasta 10 * 10 cm on sopiva. Alempana on gluteenittoman raparperipiirakan resepti. 


Tarvitset:

reilun kokoisen palan gluteenitonta raparperipiirakkaa


Jäätelöseos:

5 dl vispikermaa
2 kananmuna
3/4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria



Kastike:

1/2 l raparperia pieninä paloina
1 dl sokeria
1 kanelitanko

1 dl vettä
1 tl vaniljasokeria



Vatkaa kerma kulhossa vaahdoksi.

Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi toisessa kulhossa. Sekoita munasokerivaahto kermavaahdon joukkoon. Kaada seos pakastuksen kestävään kulhoon.
Paloittele piirakkapala pieniksi paloiksi ja lisää seokseen. Laita kulho pakastimeen noin 45 min. ajaksi.


Valmista raparperikastike. 

Laita raparperit, sokeri, kanelitanko ja vesi kattilaan ja anna kiehua matalalla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää viimeisenä vaniljasokeri ja jäähdytä kastike.

Valuta raparperi jäätelön pinnalle ja kääntele sitä varovasti jäätelön sekaan. Laita jäätelö pakastimeen jäähtymään.


Gluteeniton raparperipiirakka

Pohjataikina:
3 munaa
150 g voita
2 ½ dl sokeria
8 dl gluteenitonta jauhoseosta
3 tl leivinjauhetta
2½ dl maitoa

Päälle pari desiä pieniksi pilkottuja raparperinpaloja.

Kuorrutus:
100 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta

Vatkaa munat ja sokeri. Lisää voi maitoon ja kuumenna niin, että rasva sulaa. Kaada hiukan jäätynyt seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja ripottele raparperipalat pohjan päälle.

Nypi  kuorrutuksen aineet keskenään.  Levitä muruseos piirakalle ja paista 175-asteisessa uunissa noin 35 min. 

Kommentit

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…