tiistai 21. kesäkuuta 2016

Raparperisima

Tänään meillä on ollut raparperitaivas keittiössä. Pyysin eilen puolisoa tuomaan maalta muutaman raparperinvarren, jotta saisin keiteltyä simaa. Tulihan niitä jokunen varsi, ihan useampi kilo. ;)  Tänään sitten heräsin aikaisin keittelemään raparperisimaa ja lisää raparperisiirappia. Tuo siirappi on sitten erikoinen aine, sillä se ikäänkuin katoaa jääkaapista ihan itsekseen. Olen maustanut siirapilla juustokakkuja, lorautellut jäätelöannokseen ja kivennäisveden sekaan. 


Vinkkinä muuten juhannusjuhlijoille. Raparperisiirapilla saa maustettua täydellisen juhannusdrinkin. Alkoholittomana:

1,5 dl kivennäisvettä 
2 dl pommacia
2 cl raparperisiirappia

Jos haluat käyttää alkoholia, korvaa pommac samalla määrällä kuohuviinillä. 


Laitoin pakastimeet jääpalat odottamaan viikonloppua. Aika sieviä, eikö?



Palataan raparperisimaan. Tämä on täydellinen kesän juoma, josta lapsetkin pitävät. Tarvitset 10 l kattilan siman valmistusta varten.

Ainekset:

2 kg raparperiä
8 l vettä
3 vaniljatankoa
muutama tähtianis
12 dl sokeria
pieni palanen tuorehiivaa

Pilko raparperit paloiksi ja kaada ne isoon 10 l kattilaan. Lisää vesi, halkaistut vaniljatangot ja tähtianikset. Keitä seosta noin 15- 20 min. 

Siivilöi raparperit ja mausteet. Lisää joukkoon sokeri. Odota, kunnes neste on kädenlämpöistä. Sekoita hiiva pieneen määrän nestettä ja kaada kattilaan. Sekoita huolella. 

Anna siman seistä huoneenlämmössä pyyhkeen tai kannen alla seuraavaan päivään. Lisää pulloihin teelusikallinen per litra sokeria. Kaada sima pulloihin. 

Anna seistä huoneenlämmössä kannen alla seuraavaan päivään. Laita pulloihin teelusikallinen (per 1 litra) sokeria. Kaada sima pulloihin. Älä kierrä korkkeja liian tiukkaan kiinni. Nosta pullot jääkaappiin. Sima on valmista noin viikossa. Päästä ylimääräiset hiilihapot välillä pulloista. Jos nostat pullot heti kylmään, sima valmistunee viikossa. Mutta jos annet pullojen olla vielä päivän pöydällä ja nostat simat jääkaappiin vasta 2. päivänä, valmistuu sima nopeammin. 

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa kätsältä simaohjeelta.
    Sain tänään meidän äidiltä 4 raparperinvartta, taidan niistä mehua keitellä.

    VastaaPoista
  2. Äidit ovat parhaita. <3 Sima uppoaa lapsiin, teineihin ja aikuisiin kuin vesi. Meillä keitellän simaa monta kertaa vuodessa. Syksyllä omena- ja puolukkasimaakin.

    VastaaPoista
  3. Ihana sima ohje! Varmasti ihana kesäjuoma!
    Kiva idea jääpaloille!
    Mukavaa keskiviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  4. Alkoi tekemiään mieli sun simaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih. Täällähän sitä vielä olisi pullotolkulla. ;)

      Poista

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.