Siirry pääsisältöön

Focaccia - kaurajauhoista



Tämä leipä on herkullinen ja helppotekoinen. Päällys antaa mahdollisuuden pieneen leikittelyyn. Itse käytin tomaatteja, tuoreita ja aurinkokuivattuja. Mutta mikset kokeilisi vaikkapa oliiveja, fetaa tai aurajuustoa? Leipän herkullisuus piilee varmasti merisuolassa, yrteissä ja oliiviöljyssä, joita runsaskätisesti käytetään.  


Ainekset :

4,5 dlvettä
1 tlsuolaa
1murskattu valkosipulin kynsi
0,5 dloliiviöljyä
1 pskuivahiivaa
9 dlkaurajauhoja, käytin Virtasalmen viljatuotteen höyrytettyä kaurajauhoa

Pinnalle:

minitomaatteja, aurinkokuivattuja tomaatteja
tai niitä omia suosikkejasi, kuten oliiveja, fetaa, tms.

Yrttiöljyä leivän voitelua varten:

0,5 dl oliiviöljyä
2 murskattua valkosipulinkynttä
merisuolaa ripaus, reilusti lempiyrttejäsi (rosmariinia, oreganoa, basilikaa..)
Ripottelin pinnalle myös kuivattua tomaattia ja chiliä. 


Ohje :
Mittaa kulhoon reilusti kädenlämpöistä vettä.  Sekoita veden joukkoon suola, valkosipulinkynsi, rasva ja jauhoseos, johon kuivahiiva on sekoitettu.
Vatkaa, mieluusti sähkövatkaimella. Anna kohota 15 min. lämpimässä paikassa, keittiöpyyhkeen alla. 
Kaada taikina pellin päälle, jossa on leivinpaperi. Muotoile öljytyin käsin taikinasta iso pyöreä leipä Kohota leipää liinalla peitettynä lämpimässä paikassa  vielä noin 20 minuuttia.
Halkaise tomaatit, ja painele ne sekä aurinkokuivatut tomaatit taikinaan. (tai ne omat herkkusi)
Sekoita öljyn joukkoon puristetut valkosipulinkynnet ja yritit.
Painele kohonneeseen leipään sormella tiheään syviä koloja.
Voitele sudilla yrttiöljy leivän pintaan.
Painele kuoppiin tomaatit/oliivit/fetaa/aura...
Paista leipä 225 asteessa uunin keskitasolla 15 minuuttia.

Leipä kohoaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…