Siirry pääsisältöön

Gluteeniton synttärikakku



En ollut aiemmin kokeillut kaulittavia massoja kakkujen päällä. Nyt uskaltauduin testaamaan, ja tästä voi tulla myös tapa. Sehän oli helppoa ja hauskaa. :)  Paria päivää aiemmin valmistin vaahtokarkinmakuisesta massasta  pionin, odottamaan kakun koristelua.  Itse pioniin meni melkein paketillinen massaa, ja koristeen tekeminen oli hauskaa ja rentouttavaa puuhaa. Tilasin nettikaupasta pionimuotit, valmistusta helpottamaan. Valmiin, kuivan koristeen, väritin hennon vaaleanpunaisella geelivärillä.

Kakkupohja:

4 kananmunaa, käytin Kuorttisen luomumunia. Ovat parhaita leivontaa, omasta mielestäni. 
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
0,5 dl vaaleaa jauhoseosta, käytin Virtasalmen vaaleaa jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Voitele kakkupohjaa varten halkaisijaltaan, 22 cm kakkuvuua, reunat ja pohja, ja jauhota vuoka gluteenittomilla korppujauhoilla. Laita uuni lämpenemään 180-asteeseen.

Vaahdota munat ja sokeri, Sekoita jauhot keskenään, toisessa astiassa, ja lisää sekaan leivinjauhe. Sekoita jauhot ja leivinjauhe sekaisin. Lisää jauhoseos sihdin läpi vaahtoon, sekoita taikina juuri ja juuri.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskiosassa n. 35 min. Tarkista kypsyys hammastikulla.

Halkaisin kakkupohjan kahteen osaan, ja kostuta sitruunalimpparilla.

Vadelma-dajm-täyte

4 dl kuohukermaa vaahdotettuna
1 prk Valio Eila Vanilja tuorejuustoa
2 isoa dajm-patukkaa pieniksi pilkottuna
1/3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

200g vadelmia

Sekoita vaahdotettu kerma ja Valion Eila tuorejuusto keskenään. Lisää sokerit. Lisää dajm-murut seokseen.

Levitä täyte kostutetun kakkupohjan päälle. Painele vadelmat täytteeseen. Nosta kansi kakun päälle. Painele varovasti tasaiseksi.

Päälle:

2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
ripaus sokeria 
1/2 tl vaniljasokeria

1 pkt vaahtokarkin makuista massaa

Vaahdota kerma ja vuoraa kakku kermavaahdolla. Kermavaahtoa käytetään siksi, että vaahtokarkinmakuinen massa tarttuisi kiinni kakunpintaan.

Vuoraa kakku kermavaahdolla, lastan avulla.

Kauli vaahvokarkinmakuinen masssa. Levitä alle ja päälle hieman tomusokeria, kaulimista helpottamaan.

Nosta massalevy kakun päälle, ja leikkaa ylimääräiset pois reunoilta.

Koristele haluamallasi tavalla. Yhtä hyvin voit käyttää kakun päälla valmiiita koristeita, tuoreita kukkia, jos et halua tehdä koristeita itse.









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…