Siirry pääsisältöön

Tulinen kasviskeitto


Ikkunalaudalla kasvaa yrttejä, ja hetken aikaa pyöriteltyäni koriateria käsissäni, alkoi mieli tehdä tulista kasviskeittoa. Kuuma ja tulinen kasviskeitto maistuu etenkin näin talvisin.

Tähän keittoon on lisätty hieman voimakkaampia makuja. Tulisuuden asteen voit itse valita, chilin laadulla ja määrällä.

Ohje on 4 - 6 hengelle

Ainekset:

2 rlk oliiviöljyä
1 sipuli pilkottuna
4 valkosipulinkynttä pilkottuna
1/2 tl juustokuminaa
2-3 tl mietoa chilijauhetta
1 porkkana viipaloituna
1 iso peruna pilkottuna
400 g tuoreita tomaattteja pilkottuna tai sama määrä purkkitomaatteja
1 pieni kesäkurpitsa kuutioituna
1/4 pienestä kaalinkerästä
1 l kasvislientä/kanalientä/vettä
200 g pakastemaissia
150 g papuja, tuoreena tai pakasteena
suolaa, pippuria
tuoretta korianteria
vihreää chiliä viipaloituna koristeluun
tortillasipsejä tarjoiluun


Tee näin:

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipuli ja valkosipuli, kuullota parin minuutin ajan. Ripottele juustokumina ja chilijauhe. Sekoita joukkoon peruna, tomaatit, porkkanat, kesäkurpitsa ja kaali. Paista pari minuuttia. Hämmennä koko ajan.

Kaada liemi sekaan. Anna hautua n. 20 min.

Lisää maissi ja pavut. Keitä vielä n. 10 min tai kunnes pavut ovat pehmenneet.
Lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan.

Annostele lautasille, ja koristele korianterilla ja vihreällä chilillä, mosta tortillasipsejä lautaselle keiton sekaan. Keiton rakenne hieman muuttuu näin ja makuun tulee kivaa suolaisuutta.






Kommentit

  1. Kasviskeitoissa kivaa on se, että niissä saa helposti vaihtelua vaikka sitten juuri chilin määrää vaihtelemalla. Itse olen sitä koulukuntaa, että chilin ei pidä polttaa vaan maistua lämpönä :-) Siksi meillä ei kovin tulista kai tarjota koskaan...

    VastaaPoista
  2. Ihan samaa koulukuntaa olen minäkin. Pidän chilistä, kun sitä ei ole liikaa. Puoliso jos on kauhan varressa, chiliä on reilusti enemmän. Siinä usein tarvitaan vettä, hieman enemmän. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…