Siirry pääsisältöön

Parsasalaatti

Parsan hienostunut maku sopii moneen.  Kevään koittaessa alkaa kotona herkuttelu, parsanippujen ilmestyttyä kauppoihin.  Keitetty parsa sulaa suussa, ja parsa sopii moneen ruokaan. Teen parsakeittoa, piirakoita, lisään parsaa risottoihin ja tottakai syön parsaa keitettynä sellaisenaan.

Ennen keittämistä parsan puumainen tyviosa leikataan pois. Vihreä parsa pitää kuoria vain, jos kuori tuntuu paksulta ja tyviosa puumaiselta. Kuori parsa nupun alapuolelta aina tyveen asti. Vihreät parsat kypsyvät reilussa viidessä minutissa. Valkoiset parsat vaativat pidemmän keittämisajan.

Tämä on yksi keväinen lempisalaattini. Aina ei salaatissa tarvitse olla salaatinlehtiä. Parsa-feta-tomaattisalaatti maistuu grillatun kanan tai lihan kanssa tai sellaisenaan. 

Annos on noin viidelle hengelle.


2 nippua tuoretta parsaa
1 iso paketti minitomaatteja
100g saksanpähkinöitä
200g fetaa

Balsamico-pohjainen salaattikastike
6 rlk balsamico-kastiketta
2 rlk dijon-sinappia
0,3 dl laadukasta oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi murskattuna
suolaa
mustapippuria

Kuori parsat ja keitä reilut 5 min vedessä, johon on lisätty hieman suolaa.
Jäähdytä parsat.  Pilko saksanpähkinät ja paahda pähkinöitä hetki pannulla.
Murenna feta pieniksi paloiksi.
Yhdistä salaattiainekset kulhossa ja sekoita.
Valmista balsamico-kastike. Sekoita balsamico, sinappi ja oliiviöljy keskenään.
LLisää joukkoon murskattu valkosipulinkynsi. Lisää ripaus suolaa ja rouhaise sekaan mustapippuria. Levitä salaattikastiketta salaatin päälle. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…