Siirry pääsisältöön

Arkikeksit

Intiaanisokerilla leivotut keksit


Näitä keksiä pitäisi olla aina purkissa. Keksit maistuvat sellaisenaan tai vaikkapa marjaisaan trifleen murennettuna.  Jos käytät leivonnassa intiaanisokeria, saan kullanruskeita ja hieman toffeenmakuisia keksejä. Tavallisesta kidesokerista keksi jää vaaleaksi ja maistuu enemmän vaniljalta. Kun lapset olivat pieniä, arjen herkuttelu oli usein tämän reseptin varassa. :) Muistan ajan, jolloin ainoa gluteeniton tuote kaupan hyllyllä oli maissinaksu. ;) 

Ainekset:


250g pehmeää voita/margariini
250g hienoa sokeria/intiaanisokeria
3 kananmunaa
450 g vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, käytin tähän Virtasalmen viljatuotteen valmistetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria 

Vaahdota voi ja sokeri, sekoita kuivat aineet ja lisää vuorotellen vaahtoon munia ja jauhoseosta. Laita taikina kovettumaan leivontakuntoon jääkaappiin parin tunnin ajaksi.
Lisää reilusti jauhoseosta leivinalustalle ennen kaulimista. Leipomisen aikana jäljellä olevaa taikinaa hyvä säilyttää jääkaapissa. Kun taikina lämpenee, se jää helposti leivinalustaan kiinni. 
Kaulitse taikina paksuhkoksi ja painele keksit lasin tai piparimuotin avulla. Nosta keksin leivinpaperoidulle pellille. Kuvio keksin pintaan on painettu keksileimasimella.  Paista 200-asteessa noin 7 min. 
Säilytä keksit purkissa. 





Kommentit

  1. Tälläiset keksit on juuri meidän typyjen lemppareita. Siitä jänniä muksuja, että tykkäävät vain Dominoista/Oreoista tai sitten kekseistä joissa ei ole heidän sanojensa mukaan mitään "kummaa" lisättynä. Aurinkoista uutta viikkoa Tiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika lailla sama meno kuin meilläkin. :) Teini syö vain Oreoita tai sitten näitä. Kiitos, kivaa viikkoa sinullekin. <3

      Poista
  2. Klikkasin tänne asti Bloglovinista tuon intiaanisokerin takia. Ensimmäisen kerran törmäsin siihen (jossain valmiissa kekseissä) Kuopion kauppahallissa äskettäin ja jäi uteloittamaan. Pitäisi vielä keksiä, että mistä sitä saa ja mistä saisi keksileimasimen, näyttää sen verran kivalta tuo koristelukin. Ja kaipa nämä tavallisista jauhoistakin voisi tehdä, meillä kun kukaan ei tarvitse glueteenitonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse pidän intiaanisokerin mausta, ja käytän sitä paljon. Ja onhan se terveellisempää kuin valkoinen sokeri. Taisin ostaa luomu intiaanisokeria ihan K-marketista. Voi tehdä vehnäjauhoista, saman määrän pitäisi toimia. Keksileimasia myy varmasti Heirol sekä ihan tuikitavallinen Claes Ohlsson. :) Jälkimmäisestä on oma settini hankittu. Ei muuta kuin leipomaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…