Siirry pääsisältöön

Vaniljainen marjakakku


Meitähän on suklaa- tai vanilljaihmisiä, ja minä olen se jälkimmäinen. Siksi kakku, jossa on vaniljanmakua reilusti sisällä houkutteli ajatuksena.
Kakusta tuli herkullinen.

Tarvitset:

2,5 dl marjoja ,käytin pakastettuja  mustikoita, vadelmia ja mansikoita
2 rlk perunajauhoja (marjoille)
2 rlk sokeria (marjoille)

Kakkutaikinaan:
4 munaa
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Semper, Viljatuote, Schär, Jytte tms.)
100g sulatettua voita
0,75 dl sokeria (munankeltuaisille)
2 1/2 rkl sokeria (munanvalkuaisille)
2,5 dl punaista maitoa (kädenlämpöiseksi lämmitettynä)
hyppysellinen suolaa
2 tl vaniljasokeria

Tee näin:

Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon voisula. Siivilöi jauhoseos seoksen joukkoon. Vatkaa hetken.  Lisää maito ja vaniljasokeri. Vatkaa seosta hetki. 



Sekoita valkuaiset ja hyppysellinen suolaa. Vatkaa tehosekoittimella voimakkaasti. Lisää sokerit kahdessa erässä voimakkaasti vatkaten. Vatkaa kunnes vaahto on kovaa.



Kääntele varovasti marenki keltuais-jauhoseokseen. 



Kaada kakkutaikina voideltuun ja korppujauhottuun keskikokoiseen rengasvuokaan. Itse käytin Iloleipurin irtopohjapiirakkavuokaa. 



Sekoita perunajauhoja ja muutama ruokalusikallinen sokeria pakestemarjoihin.



 Nostele marjat varovasti kakun päälle. 



 Paista kakkua 50 minuuttia 140 asteessa.  Jäähdytä kakku huolellisesti jääkaapissa ennen tarjoamista. 





Kommentit

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…