Siirry pääsisältöön

Siemenleipä

Siemennäkkäri on suurta herkkuani, ja otin viikon haasteeksi leipoa siemenleipää. 
Käytin jauhoina Virtasalmen viljatuotteen rouheista ja vaaleaa jauhoseosta sekä tattarijauhoja.  Jos et pidä makeasta leivästä, vähennä siirapin määrää.
 Tein leivän soijamaitoon, mutta mehevämpi siitä tulee piimällä.
 Taikinamäärä on mitoitettu litran vuokaan, omaani etsin aikani ja lopulta leivoin 1,5 litran vuokaan. Siksi hieman littanahko leipäversio. Mutta sattuu ja tapahtuu siis täälläkin. :)




1 dl auingonkukansiemeniä
1 rlk psylliumia
1 dl pellavansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl mantelirouhetta/tai pähkiinärouhetta
2 3/4 dl kuumaa vettä
2 dl rouheista jauhoseosta
1 dl tattarijauhoja
1 dl vaaleaa jauhoseosta
2 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
100 g raastettua omenaa
1 1/2 dl soijamaitoa (tai piimää)
1 dl siirappia
30 g hiivaa


Mittaa siemenet,mantelirouhe ja psyllium kulhoon. Kaada päälle kiehuva vesi ja anna turvota 10 minuuttia.

Sekoita jauhot, suola ja sooda keskenään toisessa kulhossa.

Kuori ja raasta omena karkeaksi raasteeksi. Mittaa soijamaito tai piimä, siirappi ja omenaraaste kattilaan ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Kaada piimä/soijaseos ja jauhoseos siementen joukkoon  Sekoita taikina tasaiseksi kädellä tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla alustaen.

Kaada taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen (1l) leipävuokaan,  Anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.

Paista 200-asteisen uunissa noin puoli tuntia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…