Siirry pääsisältöön

Verigreippipiirakka marenkihatulla


Keittiöön oli kulkeutunut isompi kasa verigreippejä, jotka syystä tai toisesta eivät hävinneet hedelmäkulhosta. Päätin tehdä asialle jotain. Verigreippimehusta jalostui piirakka. Piirakan valmistuksessa on käytetty Iloleipurin Nonpapparelli piirasirtopohjavuokaa. Valitsin vuoan sen korkeiden laitojen vuoksi ja toisaalta halusin irrottaa valmiin piirakan vuoasta. Piirakasta tuli näet kovin sievä. 

Piirakkapohja:

100 g maitorahkaa
100 g margariinia/voita
1 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, käytin Virtasalmen viljatuotteen valmistetta
1 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljasokeria
1/2 dl sokeria

Sekoita maitorahka, sokerit ja margariini/voi keskenään. Lisää seokseen jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan.
Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 min.

Huom. Kiisselin voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Tämä nopeuttaa leivontaa aika lailla, kun ei tarvitse jäähtymistä odotella.

Verigreippikiisseli:

2 ½ dl vastapuristettua verigreippimehua
5 rkl maissitärkkelystä
½ dl vettä
2 ½ dl sokeria
3 keltuaista
50 g kylmää voita

Mittaa kattilaan sokeri, maissitärkkelys, greippimehu, vesi ja kanamunankeltuaiset. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu hieman paksummaksi. Ota kattila pois liedeltä. Lisää voi pieninä kuutioina koko ajan sekoittaen. Jäähdytä kiisseli, ja siirrä se jääkaappiin.

Marenki:
3 valkuaista
2 dl hienoa sokeria

Vatkaa kulhossa valkuaiset ja sokeri napakaksi vaahdoksi.


Levitä kiisseli  jäähtyneen pohjan päälle. Pursota tai lusikoi marenki verigreippikiisselin päälle. Kuumenna uuni 250-asteeseen. Nosta piirakka uuniin ja paista pari minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin värin. Ole tarkkana uunin ääressä, sillä piirakka saa helposti liikaakin väriä. 

Piirakka vaatii pientä näpertelyä, mutta lupaan mauan palkitsevan vaivannäön.


Kommentit

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…