Siirry pääsisältöön

TEF-jauhot kokeilussa karjalanpiirakoihin

Kokeilin eilen tummia täysjyvä TEF-jauhoja karjanlanpiirakoiden leipomiseen. TEF-jauhot sisältävät runsaasti kuituja, aminohappoja ja rautaa. Siis ovat terveellisiäkin. Ei minulle juuri muuta tarvinnut sanoa, kun aloin jo leipoa. :) Taikinaan sekoitin puolet tattarijauhoa ja puolet TEF-jauhoa, herkullisia ja terveellisiä piirakoita paistoi uunimme. Meidän koemaistajaryhmän jäsenet tuumivat, että nyt tultiin vielä lähemmäs ruiskuoripiirakan makua. Itse en enää oikein maista, koska aina gluteenittomia piirakoita syön. Tein piirakoita kaksinkertaisen määrän. 



Kuoritaikina:

2 dl kylmää vettä
½ tl suolaa
1 tl psylliumia
1 ½ dl tattarijauhoa
1 ½ tumma TEF-täysjyväjauhoa (molemmat jauhot olivat Virtasalmen viljatuotteen valmisteita)

Täytteeksi jäähtynyttä riisipuuroa, johon sekoitettu 1 raaka kananmuna. Ohjeeseen sopiva määrä keittämätöntä riisiä on 2 dl. Keitä riisi pussin ohjeen mukaisesti.

Voiteluun: voisulaa
Leivontaan: tattarijauhoa kaulitsemista varten

Sekoita veteen suola ja psyllium, anna psylliumin turvota hetki.  Sekoita jauhot keskenään. Sekoita joukkoon jauhoseosta pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Sekoita taikina kunnes se irtoaa kulhon reunoista. 
Pyöritä taikinasta, leivin alustan päällä, pöydällä tanko ja jaa tanko n. 15 saman kokoiseen palaan.  Kaulitse yksi taikinapala kerrallaan piirakankuoreksi, täytä ja rypytä.  Paista piirakat 250 asteessa noin 15 min ja voitele paistamisen jälkeen voisulalla.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Ystävänpäiväksi kuppikakkuja

Huomenna voi ystävää muistaa suussasulavilla kuppikakuilla. Alla kaksi omaa lemppariani; suklaa- ja mustikkakuppikakut. Pursote muuten vie kielen mennessään. 

Suklaakuppikakut
150 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 2 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa/kermaa 120 g taloussuklaata paloiteltuna
Sulata voi kattilassa. Lisää taloussuklaa ja anna suklaan sulaa voin sekaan. Varo, ettei seos kuumene liikaa. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munasokerivaahtoon kahdessa erässä vuorotellen jauhoseos ja kerma, aloittaen jauhoseoksesta. Lisää voi-suklaa -seos ja sekoita tasaiseksi. Annostele isoihin muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja kuorruta vaniljapursotteella.
Pursote: 1 pkt vaniljanmakuista tuorejuustoa 2 dl kerma tomusokeria maun mukaan 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermaan sokerit. Lisää seokseen tuorejuusto. Purota ja koris…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…