TEF-jauhot kokeilussa karjalanpiirakoihin

Kokeilin eilen tummia täysjyvä TEF-jauhoja karjanlanpiirakoiden leipomiseen. TEF-jauhot sisältävät runsaasti kuituja, aminohappoja ja rautaa. Siis ovat terveellisiäkin. Ei minulle juuri muuta tarvinnut sanoa, kun aloin jo leipoa. :) Taikinaan sekoitin puolet tattarijauhoa ja puolet TEF-jauhoa, herkullisia ja terveellisiä piirakoita paistoi uunimme. Meidän koemaistajaryhmän jäsenet tuumivat, että nyt tultiin vielä lähemmäs ruiskuoripiirakan makua. Itse en enää oikein maista, koska aina gluteenittomia piirakoita syön. Tein piirakoita kaksinkertaisen määrän. Kuoritaikina:

2 dl kylmää vettä
½ tl suolaa
1 tl psylliumia
1 ½ dl tattarijauhoa
1 ½ tumma TEF-täysjyväjauhoa (molemmat jauhot olivat Virtasalmen viljatuotteen valmisteita)

Täytteeksi jäähtynyttä riisipuuroa, johon sekoitettu 1 raaka kananmuna. Ohjeeseen sopiva määrä keittämätöntä riisiä on 2 dl. Keitä riisi pussin ohjeen mukaisesti.

Voiteluun: voisulaa
Leivontaan: tattarijauhoa kaulitsemista varten

Sekoita veteen suola ja psyllium, anna psylliumin turvota hetki.  Sekoita jauhot keskenään. Sekoita joukkoon jauhoseosta pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Sekoita taikina kunnes se irtoaa kulhon reunoista. 
Pyöritä taikinasta, leivin alustan päällä, pöydällä tanko ja jaa tanko n. 15 saman kokoiseen palaan.  Kaulitse yksi taikinapala kerrallaan piirakankuoreksi, täytä ja rypytä.  Paista piirakat 250 asteessa noin 15 min ja voitele paistamisen jälkeen voisulalla.
Kommentit

Suositut tekstit