maanantai 11. huhtikuuta 2016

Verigreippipiirakka marenkihatulla


Keittiöön oli kulkeutunut isompi kasa verigreippejä, jotka syystä tai toisesta eivät hävinneet hedelmäkulhosta. Päätin tehdä asialle jotain. Verigreippimehusta jalostui piirakka. Piirakan valmistuksessa on käytetty Iloleipurin Nonpapparelli piirasirtopohjavuokaa. Valitsin vuoan sen korkeiden laitojen vuoksi ja toisaalta halusin irrottaa valmiin piirakan vuoasta. Piirakasta tuli näet kovin sievä. 

Piirakkapohja:

100 g maitorahkaa
100 g margariinia/voita
1 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, käytin Virtasalmen viljatuotteen valmistetta
1 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljasokeria
1/2 dl sokeria

Sekoita maitorahka, sokerit ja margariini/voi keskenään. Lisää seokseen jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan.
Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 min.

Huom. Kiisselin voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Tämä nopeuttaa leivontaa aika lailla, kun ei tarvitse jäähtymistä odotella.

Verigreippikiisseli:

2 ½ dl vastapuristettua verigreippimehua
5 rkl maissitärkkelystä
½ dl vettä
2 ½ dl sokeria
3 keltuaista
50 g kylmää voita

Mittaa kattilaan sokeri, maissitärkkelys, greippimehu, vesi ja kanamunankeltuaiset. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu hieman paksummaksi. Ota kattila pois liedeltä. Lisää voi pieninä kuutioina koko ajan sekoittaen. Jäähdytä kiisseli, ja siirrä se jääkaappiin.

Marenki:
3 valkuaista
2 dl hienoa sokeria

Vatkaa kulhossa valkuaiset ja sokeri napakaksi vaahdoksi.


Levitä kiisseli  jäähtyneen pohjan päälle. Pursota tai lusikoi marenki verigreippikiisselin päälle. Kuumenna uuni 250-asteeseen. Nosta piirakka uuniin ja paista pari minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin värin. Ole tarkkana uunin ääressä, sillä piirakka saa helposti liikaakin väriä. 

Piirakka vaatii pientä näpertelyä, mutta lupaan mauan palkitsevan vaivannäön.


2 kommenttia:

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.